Inrikes #35/2017

Sundbyberg slänger ut barnfamiljer på gatan

Flera av de vräkta familjerna protesterade under torsdagen. Foto: Björn Krogvig

Nio familjer med totalt 17 barn sägs upp från sina boenden av det kommunala bostadsbolaget Förvaltaren i Sundbyberg. Men trots starka protester ger inte bostadsbolaget med sig. Familjerna riskerar nu att hamna på gatan.

Senast den 14 maj ska nycklarna lämnas in. Det kommunala bostadsbolaget Förvaltaren i Sundbyberg, strax norr om Stockholm, har sagt upp kontrakten för minst nio barnfamiljer i kommunen. Trots att ingen i dagsläget har någon annanstans att ta vägen.

– Det är jättejobbigt. Vad ska jag och mina barn göra, sova på gatan?

Det säger Eden, som inte vill uppge sitt efternamn, och som bor med sina två barn i en av lägenheterna. Hon studerar till undersköterska och arbetar samtidigt som städerska. Den äldsta sonen, nio år, går i tredje klass i en skola i området. Dottern är tre år och nu vet familjen inte vad de ska ta sig till.

Eden förklarar att hon tidigare bott på ett hotellhem, innan hon fick det korttidskontrakt i Sundbyberg som nu rivits upp.

– Så kan man inte bo med barn. Vi var rädda hela tiden. Det var alkoholister och mycket droger på hotellhemmet. Och du förstår inte hur skitigt det var. Där kan jag inte bo med mina barn, särskilt inte med en treårig liten tjej, säger hon.

Jag har bott i Sverige i sju år och både jobbar, studerar och betalar skatt. Min son är så ledsen och vi vet verkligen inte vad vi ska göra.
Eden, ensamstående tvåbarnsmamma som riskerar vräkning

Eden är bara en av flera som drabbats av Förvaltarens beslut. Korttidskontrakt är ett avtal som inte innehåller någon besittningsrätt och bostadsbolagen kan efter sex månader säga upp kontrakten utan att hyresgästen kan överklaga. Men trots att det enligt avtalet rör sig om korttidskontrakt blir många familjer kvar i lägenheterna betydligt längre än så. Något som innebär att barnen hinner rota sig i området och beslutet om vräkning kommer därför ofta som en chock för de boende.

– Från den dagen jag föddes har jag aldrig varit med om något liknande. Jag har bott i Sverige i sju år och både jobbar, studerar och betalar skatt. Min son är så ledsen och vi vet verkligen inte vad vi ska göra, säger Eden.


Sedan 2007 finns
en nollvision mot barnvräkningar i Sverige. Trots detta har fler än 2 000 barn vräkts med sina familjer de senaste fyra och ett halvt åren. Och då har ändå siffrorna minskat under 2016, enligt en rapport från Kronofogdemyndigheten.

De allra flesta vräkningarna sker, trots nollvisionen, på grund av hyresskulder på under 10 000 kronor. Enligt nollvisionen som togs fram av den borgerliga regeringen för tio år sedan har kommunerna ett ansvar för att förhindra vräkningar genom att i god tid söka upp familjer som lever i riskzonen för att bli av med sina hyreskontrakt.

Även i Socialtjänstlagen står att särskild hänsyn ska tas till barnens bästa i samband med avhysning. Något som Hyresgästföreningen menar inte hjälper.

– Det kan jag säga på en gång att det är bara ett jävla skitsnack, barnperspektivet håller inte i hyresnämnden, säger Susanne Wikström, chefsjurist på Hyresgästföreningen, i en intervju med tidningen Dagens Arena.

Enligt bostadsförmedlingen i Stockholm har antalet korttidskontrakt på lägenheter ökat det senaste året.

Arbetaren har vid upprepade tillfällen sökt både Förvaltarens vd Sofia Karlsson Ekström och kommunikationschef Anders Sundqvist för att höra hur de ser på situationen. Ingen har dock gått att nå, men bostadsbolaget skriver på sin hemsida att de försökt att vara tydliga med villkoren som gällde när de nuvarande hyresgästerna flyttade in.

De skriver också att det är olyckligt att flera familjer nu känner oro, men att varje enskild individ, enligt svensk lagstiftning, har ansvar för att ordna sitt eget boende även om man har barn.

De nu drabbade familjerna i Sundbyberg kommer att protestera mot Förvaltarens beslut och några av dem har hotat med att ockupera sina lägenheter så länge inget annat boende hittas.

 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga