Inrikes #35/2017

80 procents hyrespåslag efter “renovering”

När den privata hyresvärden Lindborgen AB i Hägersten nu kräver sina hyresgäster på en 80-procentig hyreshöjning är det flera som inte vet hur de ska kunna betala. En kvinna som bott i sin lägenhet i 33 år har en pension på 9600 kronor i månaden. Foto: Hasse Holmberg/TT

En hyresvärd i Stockholmsförorten Hägersten vill höja hyran för de boende med 80 procent efter en renovering. Nu rasar hyresgästerna. Men inte bara mot den kraftiga prisökningen. Renoveringen har också varit dålig, skriver tidningen Hem & Hyra.

Det är den privata hyresvärden Lindborgen AB som rustat 36 lägenheter på Inteckningsvägen i Hägersten strax söder om Stockholm. När de boende kom tillbaka till sina lägenheter visade sig att det mesta var dåligt utfört. Från måleri, till dörrar som inte går att stänga och brist på varmvatten.

Samtidigt kom meddelandet från hyresvärden att hyrorna nu ska höjas med minst 80 procent. Från 3800 kronor för en lägenhet på 44 kvadratmeter till 7 400 kronor.

De boende säger också till tidningen Hem & Hyra att de själva inte haft något inflytande över renoveringarna. Tidningen har försökt att nå förvaltaren Alexander Lindgren för en kommentar, men trots löfte att svara på frågor via mejl har han inte hört av sig.

Inte heller hyresgästerna har fått några svar.

– Jag och flera andra som inte har så stor inkomst mår väldigt dåligt över det här. Jag har bott här i 33 år och har mejlat Alexander och frågat var jag ska ta vägen. Är det juste att göra så här? Jag tycker inte det, säger Maarit Salminen till Hem & Hyra.

Hon har en pension på 9 600 kronor i månaden och om hyreshöjningen nu blir av blir det inte mycket pengar kvar att leva på.

Hyresvärden ville i ett första steg höja samtliga hyror med 100 procent men efter förhandling backade han i några fall.

– Hyresvärdens yrkande på mycket stora hyreshöjningar är inte försvarbart i relation till omfattningen av upprustningen. Åtgärderna i lägenheterna och i fastighetens allmänna utrymmen är vare sig väl genomförda eller tillräckligt omfattande för att ligga på den nivå som hyresvärden yrkar, säger Kristina Lindbom som är förhandlare på Hyresgästföreningen i Stockholm till Hem & Hyra.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga