Utrikes #32/2017

Organisationer slår larm om barns ohälsa i Jemen

Fördrivna barn i ett internt flyktingläger utanför Sanaa i Jemen. Foto: Hani Mohammed/TT

Var tionde minut dör ett barn i Jemen av orsaker som hade kunnat förhindras. Ständiga attacker mot sjukvården i det krigsdrabbade landet får allvarliga konsekvenser för barns hälsa. Det uppger flera organisationer i en ny rapport.

I en ny rapport beskriver organisationen Watchlist on Children and Armed Conflict och Rädda Barnen systematiska attacker mot sjukhus och personal och begränsad tillgång till sjukvård i tre av de mest instabila delarna av Jemen.

Enligt Internationella rödakorskommittén har de stridande parterna genomfört minst 160 attacker mot sjukhus och personal mellan mars 2015 och mars 2017. Det har förekommit hot och flyganfall och medicinska leveranser har stoppats.

Styrkor som strider mot Houthi-milisen gjorde en räd mot sjukhuset al-Thawra och stängde det vid ett tillfälle för att flera skadade från Houthi-milisen vårdades där. Sjukhuset har också beskjutits vid flera tillfällen.

Shiara-sjukhuset i provinsen Saada, som Läkare utan gränser stödjer, träffades av en projektil i januari förra året och sex personer dödades och tio skadades. Sjukhuset har ansvar för ett område där det bor omkring 120 000 människor. Akutmottagningen vårdade patienter som annars hade behövt resa fyra eller fem timmar längs osäkra vägar. Efter den första attacken utsattes sjukhuset för ytterligare en raketattack från den saudiledda koalitionen.

– Många är nu rädda på grund av attackerna. Det finns en rädsla för att det inte ska vara möjligt att få tillgång till vården när det behövs och en rädsla för vad som kan hända den som är på en klinik eller ett sjukhus vid en tidpunkt när det bombas, säger Christine Monaghan vid organisationen Watchlist on Children and Armed Conflict.

Efter attacken mot Shiara-sjukhuset uppger Läkare utan gränser att kvinnor inte vänder sig till förlossningsavdelningarna längre.

“Gravida kvinnor föder hellre barn i grottor än att riskera sina liv genom att komma till sjukhuset”, uppger organisationen.

Enligt FN-organet Ocha saknar mer än hälften av Jemens befolkning, däribland 8,1 miljoner barn, tillgång till grundläggande hälsovård. Det är en ökning på över 70 procent sedan konflikten eskalerade i mars 2015.

I november 2016 fanns det en sjukhussäng per 1 600 personer och över hälften av sjukhusen i landet har stängts.

“Vi har inte råd med sjukvård. Om något av våra barn blir sjuka kan vi inte göra någonting för dem. Vi vet inte var vi kan vända oss. Två av mina döttrar, 5 och 3 år, har ihållande hosta och jag kan inte göra annat än hålla om dem,” säger en kvinna till Rädda Barnen.

Ett sjukhus i Abs som den saudiledda koalitionen bombade i oktober förra året.
Ett sjukhus i Abs som den saudiledda koalitionen bombade i oktober förra året. Foto: Hani Mohammed/TT

Den saudiledda blockaden hindrar nödvändiga leveranser av bränsle att nå fram till sjukhusen. I ett fall dog ett barn i en kuvös vid ett strömavbrott när sjukhuset inte hade tillgång till bränsle för att driva sina elgeneratorer.

Det finns också en risk för att sjukdomar som polio och röda hund sprids eftersom vaccinationsprogrammen ligger nere. FN:s barnfond Unicef uppger att ett barn dör var tionde minut i Jemen av orsaker som enkelt skulle kunna förhindras.

Det uppges endast finnas medel för 15 procent av de planerade humanitära insatserna i landet.

Watchlist on Children and Armed Conflict och Rädda Barnen uppmanar alla parter i konflikten att respektera internationell humanitär rätt och upphöra med angreppen mot sjukhus och tillåta obehindrat tillträde för humanitärt bistånd samt samarbeta vid utredningar av sådana attacker.

Organisationerna uppmanar FN-chefen António Guterres att ta upp den saudiledda koalitionens ansvar för attackerna mot sjukhus och allvarliga kränkningar av barns rättigheter i FN:s årliga rapport om barn i väpnade konflikter. Den tidigare FN-chefen Ban Ki-Moon valde att lyfta bort det ur förra årets rapport efter påtryckningar från Saudiarabien och dess allierade.

FN:s undergeneralsekreterare för humanitära frågor och katastrofhjälpsamordnare, Stephen O’Brien, kallar den humanitära krisen i Jemen “en av de värsta i världen”. Hungersnöd hotar landet och 14 miljoner människor får inte tillräckligt med mat. Över 70 procent av befolkningen är i behov av någon form av humanitärt bistånd.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga