Utrikes #30/2017

Storbritannien kan utlysa nyval i juni

Storbritanniens premiärminister Theresa May vid en presskonferens under tisdagen. Enligt May försöker oppositionen motarbeta den sittande regeringens förhandlingar om utträde ur EU. Foto: Alastair Grant/TT

Storbritanniens premiärminister Theresa May vill ha ett nyval. Den uppmärksammade nyheten släpptes vid en blixtinkallad presskonferens utanför residensbostaden 10 Downing Street i London under tisdagen. Och redan i eftermiddag kommer underhuset att rösta om förslaget.

Läget i brittisk politik har varit snurrigt den senaste tiden. Därför slog nyheten om ett eventuellt nyval ned som en bomb i både inhemska och internationella medier. Får den konservativa premiärministern som hon vill kommer nyval att hållas redan den 8 juni i år.

Nästa planerade parlamentsval är annars planerat att hållas om först tre år. Premiärministerns egna förhoppningar är, enligt hennes uttalande under presskonferensen, att stabilisera det politiska läget i landet.

– Vi behöver ett allmänt val och vi behöver det nu, sade Theresa May utanför sin bostad inför ett stort pressuppbåd.

Läget i Storbritannien är spänt, inte minst sedan Brexit-segern vid folkomröstningen om EU-medlemskap i juni förra året. Enligt Theresa May försöker oppositionen nu motarbeta den sittande regeringens förhandlingar om utträde ur unionen. Samtidigt försäkrade May att det eventuella nyvalet inte skulle påverka Brexit-beslutet.

För att ett nyval ska bli verklighet krävs att minst två tredjedelar av parlamentsledamöterna i det brittiska underhuset röstar igenom premiärministerns förslag. Labour-ledaren Jermey Corbyn välkomnade Mays förslag och har sagt att hans parti kommer att rösta igenom det.

– Jag välkomnar premiärministerns beslut att ge det brittiska folket möjlighet att rösta på en regering som sätter majoritetens intresse först, sade Corbyn till Sky news.

Konservativa Tories, som Theresa May tog över ledarskapet för 2016, har majoritet i underhuset med 331 av de sammanlagt 650 platserna.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga