Litteratur #30/2017

Om unga drömmar och längtan bort i rutform

Utdrag ur Ta mig härifrån

[BOK] Ta mig härifrån Emma Ahlqvist Syster förlag, 2017 Att växa upp i ett mindre samhälle kan kännas förödande för en ung människa. Genom tv och sociala medier är det lätt att få föreställningen att det är i storstaden det riktiga livet levs. Och föreställningen är en väldigt stor del av en tonårings tillvaro. Emma […]


[BOK] Ta mig härifrån
Emma Ahlqvist
Syster förlag, 2017

Att växa upp i ett mindre samhälle kan kännas förödande för en ung människa. Genom tv och sociala medier är det lätt att få föreställningen att det är i storstaden det riktiga livet levs. Och föreställningen är en väldigt stor del av en tonårings tillvaro.

Emma Ahlqvist berättar i sin seriebok Ta mig härifrån om Guds mest förgätna lilla håla där modebloggflickan Jessika släpar sig fram. I mataffärens kassa sitter hon och hatar sitt urtråkiga liv bland de liknöjda och fantasilösa människor som hon tvingas dela värld med.

Hennes chef med sina trötta sexistiska skämt gör henne bara surare. Pojkvännen räcker inte längre till för att hon ska känna sig intressant ens för sig själv. Gråtande på sin säng är hon nära att ge upp sin dröm – att ta sig ut i världen.

Det är inte ytligt att inte nöja sig.

Avsnittet om Jessika växer från en ytlig dröm till en Fucking Åmål-berättelse om verklig längtan. Det är inte ytligt att inte nöja sig. Jessikas dröm formulerar sig i smink och kläder, men i de sista rutorna gissar man att hennes resa kan ta henne någon helt annanstans.

Titelberättelsen om Jessika avslutar en rad historier från den svenska småstaden och landsbygden, det är vilsna flickor och gubbar, inte så drastiskt skildrade som i Henrik Bromanders mardrömsliknande utvecklingshistorier i fritt fall, men under ytan ligger ändå en hel del och oroar. Och roar.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga