Inrikes #29/2017

Sossarna ska verka mot hyvling av tjänster

Sluthyvlat. Arbetsköparna ska fråntas ett verktyg som försvagar arbetares rättigheter. Det beslutades på S-kongressen. Foto: Krister Larsson/TT

Socialdemokraterna ska verka för att göra så kallad hyvling olaglig. Det beslutade S-kongressen efter att partistyrelsen slutligen gav med sig. Beslutet hyllas av de fackliga organisationerna på plats.

S-kongressen beslutade under natten till tisdagen att partiet nu ska verka för att göra så kallad hyvling, det vill säga när arbetsköparna ensidigt sänker anställningsgraden, olagligt.

Beskedet mottogs med glädje av Handels ordförande Susanna Gideonsson, vars förbund hittills misslyckats med att få motparten att upphöra med hyvlingen.

– Vi är så oerhört glada att Socialdemokraterna tog ställning. Vi lyfte frågan i avtalsförhandlingarna och kom en bit på väg, men som parter kan vi inte ändra lagstiftningen, säger hon till tidningen Arbetet.

Partistyrelsen var inledningsvis motståndare till att frågan skulle lösas lagvägen, men ändrade sig plötsligt på måndagskvällen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga