Inrikes #29/2017

LO-fack sympativarslar i infekterad märkesstrid

Låglönesatsningen i märket syftar just till att förbättra för de sämst betalda inom branscher som hotell- och restaurangbranschen. Foto: Maja Suslin/TT

Flera LO-förbund, däribland Handels och Fastighets, ger sig in i striden om märket. Förbunden lägger nu sympativarsel till stöd för Hotell- och restaurangfacket, HRF. Samtidigt pausar Fastighets sina förhandlingar sedan motparten även här bestrider låglönesatsningen i märket.

Striden om låglönesatsningen har flyttat över från industrin till hotell- och restaurangbranschen. Nu lägger flera LO-förbund sympativarsel med Hotell- och restaurangfackets, HRF, strejk med start nästa onsdag den 19 april. Ett av dem är Handels som nyligen tecknat avtal.

– Vi visar klart och tydligt att vi stöttar HRF. Deras strid är allas strid och nu får det vara slutlekt med den här frågan. Nu är det dags att betala, säger Per Bardh, avtalssekreterare på Handels.

Hittills har, förutom Handels, även Seko, Kommunal, Målarförbundet och Fastighets lagt varsel som är direkta speglingar av HRF:s varsel på högprofilerade hotell och restauranger, däribland Clarion och Berns i Stockholm. Ett delsyfte är också att förhindra att arbetsköparna försöker tvinga medlemmar i andra förbund att utföra strejksmittat arbete och bli strejkbrytare.

Men frågan är också av principiell betydelse. Arbetaren har tidigare skrivit om att arbetsköparna bestrider att låglönesatsningen är en del av det märke som satts av parterna inom industrin. I stället är det hela Svenskt Näringslivs hållning att om förbunden ska få in en låglönesatsning måste det bytas mot villkorsförsämring eller löneförhöjningen.

– Det här är en gemensam fråga som vi aldrig kommer att släppa. Förbunden är helt eniga om att vi måste hjälpa HRF. Alla ska få igenom sin modell på låglönesatsning utan att göra avkall och betala för det, säger Per Bardh.

De har fått ett märke de inte gillar så därför vill de inte följa märket. Det är lite upprörande faktiskt.
Jari Visshed, förhandlingsansvarig på Fastighets

Ett av satsningens huvudsakliga mål är just låglönebranschen som hotell- och restaurang, men även fastighetsbranschen. Där har arbetsköparna Fastigo och Almega, i de nu pågående förhandlingarna med Fastighets, intagit samma hållning som HRF:s motpart Visita. Vill Fastighets ha låglönesatsning måste de betala för det.

Jari Visshed.
Jari Visshed. Foto: Jessica Gow/TT

– Det är det vi har hört från Almega framför allt. De har fått ett märke de inte gillar så därför vill de inte följa märket. Det är lite upprörande faktiskt, säger Jari Visshed, förhandlingsansvarig på Fastighets.

Låglönesatsningen tar särskilt sikte på låglönebranscher kanske särskilt på just hotell- och restaurang- och fastighetsbranschen. Även om de nu lagda sympativarslen är väldigt återhållsamma, säger Jari Visshed, att de bara är en början.

– Det här är även vår strid. Vi överväger nu egna rena sympatiåtgärder om det visar sig att HRF inte kommer fram med de åtgärder de vidtagit.

Även Svenskt Näringsliv rustar nu för strid och meddelar att de kommer att ersätta alla strejkdrabbade företag till 100 procent för eventuellt inkomstbortfall.

”Beslutet motiveras med att Hotell- och restaurangfacket kräver löneökningar över det märke som satts av industrin och därmed hotar den så viktiga industrinormeringen”, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp