Utrikes #29/2017

Krav på USA att upphäva flyktingstopp för syrier

Syriska flyktingar promenerar i skymningen i ett flyktingläger i norra Irak i helgen. Miljontals syriska flyktingar lever utspridda i läger och olagliga bosättningar i hela regionen. Foto: Felipe Dana/TT

Enligt USA:s president Donald Trump är den fördjupade syriska flyktingkrisen ett av skälen till att landet i slutet av förra veckan avfyrade missiler mot den syriska regimen. Nu växer kritiken mot USA:s totalstopp för flyktingar från Syrien.

Flera människorättsgrupper uppmanade i fredags USA:s president att upphäva flyktingstoppet, som gäller för syrier och medborgare från ytterligare fem länder i Afrika och Mellanöstern.

– Trump använde väldigt starka ord när han beskrev den grymhet och skräck som barn och civila i Syrien tvingas uppleva, säger Maria McFarland Sánchez-Moreno vid Human Rights Watch.

Hon menar att det fortsatta amerikanska stoppet för flyktingar från Syrien är ”grymt”.

– Det står i motsats till de värderingar som USA traditionellt står för och i motsats till en del av de uttalanden som president Trump själv använde sig av.

I torsdags sade Donald Trump att ”till och med vackra bebisar” blev mördade i den kemvapenattack som ägde rum i Syrien tidigare i veckan, och som tillskrivits den syriska regimen.

– Flera år av försök att förändra Assads agerande har misslyckats, och det dramatiskt. Som ett resultat av det har flyktingkrisen fortsatt att fördjupas och regionen blivit allt mer instabil, fortsatte Trump.

Om vi på riktigt vill hjälpa till att skydda Syriens folk så måste vi också vara beredda att hjälpa dem när de flyr från attacker för att söka säkerhet.
Noah Gottschalk, representant för Oxfam

Angreppet från USA kan ses som en förändrad amerikansk linje gentemot regimen i Syrien. Men än så länge har det inte kommit några tecken på en förändrad politik gentemot syriska flyktingar.

Noah Gottschalk vid biståndsorganisationen Oxfam menar att USA efter flygangreppet mot Syrien även borde se över sin flyktingpolitik. Han säger att de ”oskyldiga familjer”, som Donald Trump refererade till som offer för attacken i Idlib, inte skiljer sig åt från de flyktingar som skulle behöva skydd i USA.

– Oxfam uppmanar presidenten att ändra kurs i fråga om det diskriminerande förbud som gör det omöjligt för syriska civila att få skydd i USA. Om vi på riktigt vill hjälpa till att skydda Syriens folk så måste vi också vara beredda att hjälpa dem när de flyr från attacker för att söka säkerhet, säger Noah Gottschalk i ett uttalande.

Nästan fem miljoner människor har tvingats på flykt i Syrien sedan konflikten i landet började för över sex år sedan. Stora delar av Syrien är belägrade och otillgängliga för humanitära biståndsinsatser, liksom för FN-observatörer. Det är ett av skälen till att FN inte längre publicerar några officiella uppgifter om hur många som har dödats i kriget.

I april förra året sade FN:s särskilda Syrien-sändebud Staffan de Mistura att det var sannolikt att fler än 400 000 människor hade dödats.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga