Utrikes #27/2017

Kryphål för korruption på fastighetsmarknaden

Enligt Transparancy International förlitar sig USA nästan uteslutande på att bankerna ska stoppa penningtvätten, trots att det i dag finns fastighetsmäklare, jurister och skatteplanerare som är engagerade i verksamheten. Foto: Mark Lennihan/TT

Regeringarna i Australien, Kanada, Storbritannien och USA måste agera för att åtgärda kryphål i lagstiftningarna som gör att korrumperade personer kan investera i fastighetsaffärer i länderna. Det skriver Transparency International i en ny rapport.

I rapporten pekar Transparency International, TI, en organisation som arbetar med korruptionsbekämpning globalt, att ut ett flertal stora problem med fastighetsmarknaderna i de fyra länderna – Australien, Kanada, Storbritannien och USA – som är kända som ”heta platser” för pengatvätt och korruption.

– Regeringarna måste stänga de kryphål som tillåter att korrumperade politiker, tjänstemän och företagsledare kan gömma undan stulna tillgångar genom inköp av dyra byggnader i London, New York, Sydney och Vancouver, säger TI:s ordförande José Ugaz.

– Att de inte lever upp till sina löften göder fattigdom och ojämlikhet medan de korrupta kan leva ett liv i lyx.

Enligt TI har fastighetsbranschen sedan länge gett individer möjlighet att tvätta eller investera illegala pengar. Organisationen uppger att upp emot 30 procent av de kriminella tillgångar som konfiskerades globalt mellan 2011 och 2013 var fastigheter.

Rapportförfattarna skriver att dyra våningar i städer som New York, London eller Sydney ger ägarna hög social status, och de är också ”platser där hundratals miljoner dollar enkelt och bekvämt kan gömmas undan”, från brottsutredare och skattemyndigheter.

TI menar att myndigheterna i de fyra länder som granskats utlovat åtgärder mot korruption. Men inom fastighetssektorn finns kryphålen kvar. Australien, Kanada och USA förlitar sig enligt rapporten nästan helt på att bankerna ska sätta stopp för penningtvätten, trots att det finns en lång rad andra aktörer, däribland fastighetsmäklare, jurister och skatteplanerare, som är engagerade i verksamheten.

Affärer som genomförs med kontanter, utan att banker involveras, är vanligt förekommande när utländska investerare gör stora affärer, och dessa transaktioner blir särskilt svåra att granska.

Storbritannien är det enda av de fyra länderna som, enligt TI, kräver att personer som säljer fastigheter kontrolleras, för att misstänkta aktiviteter ska kunna upptäckas. Några liknande kontroller görs dock inte av köparna, påpekar TI. Enligt rapportförfattarna utgör detta den största risken för penningtvätt och innebär att det finns ett stort kryphål.

TI understryker också att brevlådeföretag utgör en stor risk i alla fyra länderna. Detta eftersom dessa bolag kan köpa egendomar utan att avslöja för någon myndighet vem som äger och kontrollerar dessa firmor.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga