Inrikes #27/2017

Hyvlingsfrågan olöst i nytt Handelsavtal

”Vi har inte löst frågan om hyvling, men vi har tagit ett viktigt steg för att lindra en del av den ekonomiska smällen för de medlemmar som blir utsatta för hyvling”, säger Handels förbundsordförande Susanna Gideonsson. Foto: Johan Nilsson/TT

Ett nytt avtal är nu färdigt för anställda i butiker, på lager och i e-handeln. Avtalet löper på tre år och ger löneökningar på 525 kronor årligen, totalt 1 575 kronor. Avtalet innebär dock inget steg närmare en lösning på den uppmärksammade problematiken med ”hyvlingar”, det vill säga att arbetsköpare på eget bevåg anser sig ha rätt att […]

Ett nytt avtal är nu färdigt för anställda i butiker, på lager och i e-handeln. Avtalet löper på tre år och ger löneökningar på 525 kronor årligen, totalt 1 575 kronor.

Avtalet innebär dock inget steg närmare en lösning på den uppmärksammade problematiken med ”hyvlingar”, det vill säga att arbetsköpare på eget bevåg anser sig ha rätt att minska anställdas tjänstgöringsgrad – en linje man också fick gehör för i Arbetsdomstolen i slutet av 2016.

– Vi är glada och stolta! Vi har i denna avtalsrörelse kommit överens om avtal som följer LO-samordningen. Avtal som ger en rejäl låglönesatsning. Vi har inte löst frågan om hyvling, men vi har tagit ett viktigt steg för att lindra en del av den ekonomiska smällen för de medlemmar som blir utsatta för hyvling, säger Susanna Gideonsson, förbundsordförande för Handels, i ett uttalande.

Arbetaren återkommer med fördjupande rapportering i frågan.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga