Utrikes #27/2017

50-tal döda i gasattack i Idlib i nordöstra Syrien

En läkare ger ett barn behandling på ett provisoriskt sjukhus efter en giftgasattack i staden Khan Sheikhun i Syrien. Foto: Edlib Media Center/TT

Minst 58 personer, varav flera barn, ska i början av veckan ha dödats efter en flygräd med giftgas i den syriska ldlibprovinsen. Det uppger bland annat det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet, SOHR.

Enligt nyhetsbyrån AFP ska minst elva av de åtminstone 58 dödade personerna i giftgasattacken i Syrien vara barn. Attacken, skedde i staden Khan Sheikhun i den rebellkontrollerade Iddlibprovinsen i de nordöstra delarna av landet och på bilder som spridits syns hur människor behandlas för sina skador.

Vilken typ av gas som skall ha använts är fortfarande okänt, men kemiska vapen har använts under hela det blodiga och utdragna inbördeskriget som plågat landet i drygt sex år.

Inte heller vem eller vilka som ligger bakom den senaste attacken är i nuläget känt men både syriskt och ryskt stridsflyg har tidigare bombat i området som till stor del kontrolleras av den islamistiska Jabhat Fateh al-Sham, som tidigare hette Nusrafronetn.

FN pekade förra året ut både den styrande Assad-regimen och terrororganisationen IS som skyldiga till kemisk krigföring.

Flera av de islamistiska rebeller som evakuerades från Aleppo skickades till staden där attacken nu ägt rum. Staden beskrivs som strategiskt viktig både för rebellerna och den syriska regimen.

Enligt SOHR ska offren ha dött av kvävning. Men det kaotiska läget i Syrien gör att tillförlitligheten i den information som når ut till omvärlden ofta är svårbedömd.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984