Utrikes #26/2017

Viktiga parter stängs ute i libysk fredsprocess

Libyens FN-stödda president Fayez al-Sarraj bildade regering 2015. Trots det har väpnade grupper fortsatt att strida om kontrollen över den oljerika nationen. Nu riktas kritik mot att folket inte tillåts delta i fredsprocessen. Foto: Frank Franklin II/TT

Klanledare och kvinnor på ledande poster måste inkluderas i den FN-ledda fredsprocessen i Libyen. Kritik mot att dessa parter utelämnas ur arbetet riktas mot FN från representanter för National Movement for Libya.

En delegation från National Movement for Libya, NML, träffade nyligen FN-representanter och amerikanska regeringsföreträdare i New York och Washington.

– Vi har ingen stat, vi har egentligen ingen regering som styr. Institutionerna har kollapsat efter 2011. De enda som skulle hjälpa människor att hitta en lösning och arbeta fredsbyggande är klanledare och andra lokala ledare, säger Ali Masoud, chef för avdelningen för medling vid Libya Institute for Advanced Studies.

Trots att ett FN-stött fredsavtal nåddes 2015, och landet fick en ny samlingsregering ledd av Fayez al-Sarraj, har väpnade grupper fortsatt att strida om kontrollen över den oljerika nationen.

Styrkor lojala med den FN-stödda regeringen har utökat sin kontroll i huvudstaden Tripoli och strider mot rivaliserande milisgrupper, bland annat grupper allierade med den tidigare premiärministern Khalifa Ghwell. Han drevs bort från makten när den nya samlingsregeringen tillträdde, men har vägrat att erkänna den nya administrationen och har i stället bildat en egen regering.

Den libyska generalen Khalifa Haftar för krig mot milisgrupper i östra Libyen, vilka bland annat har kopplingar till al-Qaida och Islamiska staten. Han återtog nyligen kontrollen över några viktiga oljehamnar. Khalifa Haftar har också förkastat den FN-stödda regeringen i huvudstaden.

NML bildades för att ta itu med landets komplexa konflikter och bidra till försoningsarbetet och backas upp av klaner som både stöttat och varit motståndare till den förre diktatorn Muammar Gaddafi.

– FN har fortsatt dialogen med politiker som verkligen inte representerar det libyska folket. I Libyen är det mycket viktigt att engagera klanledare så att de känner att de är involverade i en överenskommelse och i processen, säger Ali Masoud.

Det finns ingen nationell stadga, ingen konstitution eller kartläggningar av vad det libyska folket kräver och vilket typ av system de vill ha efter åren av diktatur.
Ali Masoud, chef för avdelningen för medling vid Libya Institute for Advanced Studies

Men lokala ledare har utelämnats i fredsprocessen. Det var när möten började hållas utanför landet som klanledare inte längre bjöds in, tillägger Ali Masoud.

Nour Elayoun Mohamed Abdul Ati Alobeidi från NML betonar kvinnornas roll i medling. Hon tar ett exempel från staden Ubari i södra Libyen där folkgrupper som tuareger och tebuer tidigare har drabbat samman.

– Männen försökte medla för att sätta stopp för striderna men det var först när kvinnorna bestämde sig för att agera mellan de stridande parterna som kriget tog slut. Och det var tack vare dessa modiga kvinnor som tog initiativ till detta trots att det var riskabelt, säger hon.

Kvinnorna byggde upp ett tält som användes för att sammanföra de båda sidorna för att de skulle kunna föra en dialog.

– Kvinnor från båda sidor förstod att de upplevt samma smärta. Samma kvinnor som tidigare vänt sig mot varandra bidrog till att åter skapa fred i Ubari, säger Nour Elayoun Mohamed Abdul Ati Alobeidi.

Både hon och Ali Masoud framhåller hur viktigt det är att lokala ledare inkluderas i arbetet med att ta fram en nationell stadga som representerar och säkerställer alla libyers rättigheter.

– Det finns ingen nationell stadga, ingen konstitution eller kartläggningar av vad det libyska folket kräver och vilket typ av system de vill ha efter åren av diktatur, säger Ali Masoud.

De menar att det är nödvändigt att ta fram en nationell stadga för att folket ska kunna enas innan val hålls. De uppmanar det internationella samfundet att se till att klanledare inkluderas i processen och att institutioner byggs upp snarare än att en person eller politiker hamnar i fokus.

– När en nationell överenskommelse har nåtts kan vi krympa politikers makt så att det inte finns något utrymme för våld utan bara för folkets vision för Libyen, säger Ali Masoud.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet innehåller:

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar