Artikel 1 av 2

Skottland förhandlar om omröstning för utträde

Det skotska parlamentet röstade på tisdagen för en andra folkomröstning om självständighet i Brexits kölvatten. Men regeringen lovar sätta käppar i hjulet för att en sådan ska kunna ske innan det brittiska utträdet ur EU.

Utrikes
En EU-flagga vajar tillsammans med Skottlands flagga och Union Jack – Storbritanniens flagga – utanför det skotska parlamentet.
Foto: Dorothee Thiesing/TT

När Storbritannien röstade för ett utträde ur EU, visade röstetalen att en majoritet av skottarna ville stanna kvar. Nu har första steget tagits för att göra det möjligt, genom att först utropa självständighet.

På tisdagen röstade det skotska parlamentet för att ge förstaministern Nicola Sturgeon mandat att begära folkomröstning för att lämna Storbritannien.

– Skottlands folk ska ha rätten att välja mellan Brexit och att bli en egen självständig nation med möjligheten att själva staka ut vår kurs, sade förstaministern till de församlade ledamöterna, rapporterar The Guardian.

Vi borde arbeta för att få en bra deal för Skottland och Storbritannien inom ramen för vårt framtida partnerskap med EU.
Theresa May, Storbritanniens premiärminister

Men för att omröstningen ska kunna hållas krävs ett medgivande från den brittiska regeringen. De skottar som önskar en omröstning verkar dock inte kunna räkna med det konservativa partiets välvilja.

– Mitt budskap är tydligt. Det är inte aktuellt. Jag har förklarat varför. Vi borde arbeta för att få en bra deal för Skottland och Storbritannien inom ramen för vårt framtida partnerskap med EU, sade den brittiska premiärministern Theresa May till ITV innan tisdagens parlamentsvotering.

SNP:s ledare Nicola Sturgeon får tvärnej av Theresa May angående en folkomröstning om Skottlands självständighet.
Foto: Andrew Milligan/TT

Nicola Sturgeon med sitt skotska självständighetsparti SNP och den brittiska regeringen har diametralt motsatta intressen. På onsdagen lämnade Theresa May in utträdesansökan till EU och satte därigenom igång den process som inom en tvåårsperiod ska resultera i det slutliga Brexit.

Storbritannien har förstås inte något att vinna på att förlora en landsdel, men utöver det kan en separation också få negativa konsekvenser på förhandlingen med EU om hur relationen ska se ut i framtiden.

SNP vill å andra sidan se till att omröstningen sker innan utträdet 2019. Beskedet från Theresa May är dock att någon folkomröstning inte ens är tänkbar innan 2020, det vill säga ett år efter landet redan lämnat EU.

Men David Mundell, Skottlandsminister, kommunicerar regeringens hållning än tydligare. Inte ens de förhandlingar om folkomröstning, som Nicola Sturgeon nu fått mandat att inleda, kommer att äga rum innan utträdet.

– Vi kommer inte att delta i några förhandlingar över huvud taget förrän Brexit-processen är slutförd, säger han till BBC.

Den folkomröstning som hölls 2014 blev en besvikelse för de som önskade självständighet för Skottland. Valresultatet visade att en majoritet – 55,3 procent – önskade förbli i Storbritannien, medan 44,7 procent önskade bli en självständig nation.

Artikel 2 av 2

May blockerar även Nordirlands omröstning

I Nordirland var en majoritet för att stanna i EU precis som i Skottland. När nu skottarna kräver en andra självständighetsomröstning kräver det republikanska partiet Sinn Féin detsamma. Theresa May ger dock även detta initiativ kalla handen.

Utrikes

Prenumerera

Detta material är låst. Påbörja en prenumeration eller logga in för att läsa hela artikeln.

Vill du ha autogiro fyller du dina uppgifter här.

588 kr

Helår (tillsvidare)

Tillgång till webbtidningen (2 gånger/vecka) + månadsmagasin* på papper med utvalda reportage och artiklar.

294 kr

Halvår (tillsvidare)

Tillgång till webbtidningen (2 gånger/vecka) + månadsmagasin* på papper med utvalda reportage och artiklar.

147 kr

Tre månader (tillsvidare)

Tillgång till webbtidningen (2 gånger/vecka) + månadsmagasin* på papper med utvalda reportage och artiklar.

49 kr

En månad (tillsvidare)

Tillgång till webbtidningen (2 gånger/vecka) + månadsmagasin* på papper med utvalda reportage och artiklar.

10 kr

24 timmar

Denna prenumeration gäller i 24 timmar och ger dig tillgång till allt låst innehåll på Arbetaren.se.

*Månadsmagasinet samlar längre samhällsreportage, essäer och intervjuer som publicerats i webbtidningen i ett tryckt magasin. Det kommer inte att finnas tillgängligt i handeln. Endast prenumeranter på tidningen Arbetaren kommer att få detta magasin.