Kultur #26/2017

Nytt pris i Joe Hills namn

Joe Hill föddes som Joel Hägglund 1879, som ett av sex barn i en fattig arbetarfamilj i Gävle. Foto: TT

Det är svårt att bli profet i sin egen hemstad. Men drygt 100 år efter sin död har uppmärksamheten kring syndikalisten, visdiktaren, protestsångaren och IWW-agitatorn Joe Hill äntligen börjat ta fart i Gävle. Så pass att det nu instiftats ett musikpris till hans minne.

Det nya Joe Hill-priset kommer att delas ut i samband med den nystartade festivalen Gävle Gas, för oberoende musik. Bakom arrangemanget står bland annat organisationen Indie Sweden Music Festival & Conference som planerar för fest på anrika gasklockorna på Brynäs i Gävle den 21 och 22 april.

Festivalen kommer att fungera som en marknadsföringsplats för band och artister som inte är knutna till några större skivbolag. Den väntas locka både branschfolk och nyfikna musikentusiaster.

Parallellt med spelningar kommer det att hållas seminarier och föreläsningar och tanken är att festivalen ska växa under de kommande tre åren – från det lokala musiklivet i staden till att locka till sig större internationella namn.

Inleder festivalen gör just utdelningen av det nyinstiftade Joe Hill Memorial Music Award, där valet av vinnare baseras inte bara på musiken, utan också på personens samhällsengagemang och övriga kulturpolitiska gärning.

Arbetaren gör som Bob Dylan, Joan Baez, Bruce Springsteen och Billy Bragg. Lyfter på hatten för Joe Hill och välkomnar en mer än välbehövlig festival.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet innehåller:

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar