Utrikes #26/2017

Miljontals offer för modern slavhandel

Arbetare skalar räkor på en fabrik i Samut Sakhon i Thailand. Landet har inte tagit itu med de omfattande problemen med tvångsarbete och sextrafficking i sin fiskeindustri. Foto: Sakchai Lalit/TT

Förra helgen uppmärksammade FN Internationella dagen till minne av den transatlantiska slavhandelns offer. Men fenomenet lever vidare och över hela världen finns det enligt FN uppskattningsvis 21 miljoner människor som utsätts för en form av modernt slaveri genom tvångsarbete.

Enligt FN-rapporten ”2016 Global Report on Trafficking in Persons”, som kom i slutet av december, har det rapporterats om offer för trafficking i 106 av 193 länder i världen. Många av offren finns i konfliktområden, där brotten aldrig blir utredda. Värst utsatta är barn och kvinnor.

Samtidigt faller miljontals kvinnor och flickor offer för sexuell exploatering, enligt rapporten, som gjorts av UNODC, FN:s organ för bekämpning av bland annat människohandel. I 79 procent av fallen som upptäcks är offer för trafficking kvinnor eller barn.

Mellan åren 2012 och 2014 uppskattar UNODC att fler än 500 olika traffickingrutter avslöjades och i västra och södra Europa återfanns offer från 137 olika länder. Dessa siffror är dock bara ett exempel på något som förekommer över stora delar av världen.

Enligt rapporten är sexuell exploatering och tvångsarbete de två vanligaste orsakerna till att människor utsätts för trafficking.

FN bedömer att det ekonomiska värdet på den globala människohandeln år 2005 låg på hela 32 miljarder dollar. Men det är en siffra som kan ha tredubblats sedan dess, med tanke på hur många människor som på senare år har tvingats bort från sina hem på grund av fattigdom eller väpnade konflikter.

Den internationella människorättsorganisationen Human Rights First hävdar i en rapport att sexindustrin är den mest lukrativa branschen för dem som sysslar med trafficking.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa har i studier visat att organisatörer inom sexindustrin kan tjäna mångdubbla belopp i förhållande till sina kostnader. Inom jordbrukssektorn i Indien stiger förtjänsten med mer än 50 procent när tvångsarbetare används.

Den 25 mars uppmärksammade FN Internationella dagen för det transatlantiska slaveriets offer för att minnas de närmare 15 miljoner människor som föll offer för den brutala slavhandeln, men också för att varna för den moderna rasismen.

– Vi får aldrig glömma detta mörka kapitel i mänsklighetens historia. Vi måste alltid minnas den roll som många av våra länder spelade, däribland mitt eget hemland Portugal, när den största påtvingade migrationen i historien genomfördes, vilken berövade så många miljoner människor deras värdighet och ofta också deras liv, sade Antonio Guterres, FN:s generalsekreterare med anledning av årsdagen.

Han påpekade samtidigt att även om den traditionella slavhandeln har avskaffats så fortsätter människohandeln i nya former, liksom tvångsarbetet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984