Utrikes #26/2017

Kriget fortsätter med ryska vapen och FN-veto

Dödstalen i det syriska inbördeskriget som pågått i sex år under Bashar al-Assads regim uppgår nu till nästan 400 000, enligt FN och organisationer som bevakar kriget. Aleppo är kanske världens mest krigsförstörda stad just nu. Foto: Lars Pehrson/TT

Den förödande konflikten i Syrien gick nyligen in på sitt sjunde år. President Bashar al-Assad har lyckats överleva alla stapplande försök från USA och FN:s säkerhetsråd att agera mot hans hårt kritiserade regim.

Ögonläkaren Bashar al-Assad är utbildad i Storbritannien och inte någon typisk diktator från Mellanöstern. Nadim Houry vid organisationen Human Rights Watch kallar honom för en ”arabisk diktator 2.0” som är tekniskt uppgraderad i förhållande till samtida diktatorer som Iraks Saddam Hussein eller Libyens Muammar Gaddafi, som båda dödades av sina fiender i samband med deras fall.

– Han är en annan typ av blodtörstig diktator som även handlar på nätet med sin Ipad, säger Nadim Houry och påpekar att Bashar al-Assad även är mer klädmedveten och skickligare på att hantera modern informationsteknik.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres påpekade nyligen hur länge den syriska konflikten kunnat pågå med Bashar al-Assad vid makten.

– I sex års tid har det syriska folket varit offer för en av de värsta konflikterna i vår tid, sade han.

Dödstalen uppgår nu till nästan 400 000, enligt FN och organisationer som bevakar kriget.

Det är främst tre orsaker som gjort att presidenten har kunnat förbli vid makten: han har skyddats av ryska veton i säkerhetsrådet, ibland även kinesiska, haft stor tillgång till en mängd olika ryska vapen, samtidigt som splittringen är stora bland de olika syriska rebellgrupperna.

Efter att ha förlorat sina tidigare militära allierade i Irak och Libyen, som även de var mycket beroende av ryska vapen, har Moskva varit fast beslutet att motsätta sig alla former av västerländskt inspirerade regimförändringar i Syrien.

 Trots regimens grymma repression så stöttas den fortfarande av en stor minoritet syrier.
Stephen Zunes, professor vid fakulteten för Mellanösternstudier vid universitetet i San Francisco

Stephen Zunes, professor vid fakulteten för Mellanösternstudier vid universitetet i San Francisco, påpekar att Ryssland och Kina nu har lagt sina veton mot sex resolutioner riktade mot Syrien. Han säger att detta kritiserats hårt av USA, men påpekar att USA samtidigt själva har stoppat en lång rad resolutioner mot Israel.

Stephen Zunes säger att det är ”skamligt” att resolutionerna mot Syrien har stoppats. Men samtidigt menar han att Bashar al-Assad troligen hade kunnat hänga kvar vid makten, även om de hade antagits.

– Ingen av dessa resolutioner gav utrymme för utländsk militär intervention eller något annat som på allvar hade rubbat maktbalansen. Oppositionen är för splittrad. Och trots regimens grymma repression så stöttas den fortfarande av en väsentlig minoritet syrier, i synnerhet på grund av rädslan för att radikala salafister skulle ta över om Bashar al-Assad störtades, säger han.

Dessutom, menar Stephen Zunes, har inte ens de hårdaste västerländska kritikerna av den syriska regimen varit beredda att dramatiskt öka sitt stöd för rebellerna, eller ställa sig bakom en direkt militär intervention.

Under de senaste 15 åren har Ryssland med bred marginal varit Assad-regimens främsta vapenleverantör.
Natalie J. Goldring, expert på säkerhetsfrågor och verksam vid Georgetown-universitetet i USA

Staffan de Mistura, FN:s särskilde Syrien-sändebud, är just nu involverad i en femte runda av fredssamtal i Geneve. En koalition av civila organisationer varnade dock i förra veckan för att även dessa samtal riskerar att misslyckas så länge det inte blir några konsekvenser av ”det fortsatta dödandet av civila”.

Natalie J. Goldring, expert på säkerhetsfrågor och verksam vid Georgetown-universitetet i USA, understryker att den syriska konflikten är mycket svårlöst. Ett av skälen är de ryska vapen som hjälpt Bashar al-Assad att hålla sig kvar vid makten. Hon påpekar att Stockholms fredsforskningsinstitut, Sipri, har dokumenterat små vapenförsändelser från Kina, Iran och Nordkorea.

– Men under de senaste 15 åren har Ryssland med bred marginal varit Assad-regimens främsta vapenleverantör.

I den syriska regimens militära arsenal ingår bland annat över 200 rysktillverkade stridsflygplan, dussintals attackhelikoptrar och ett stort antal stridsvagnar, vid sidan av stora mängder granatgevär och andra typer av vapen. Natalie J. Goldring menar att det inte är troligt att konflikten i Syrien kan lösas militärt.

– I stället för att fördjupa konflikten genom vapenleveranser borde dessa leveranser till pågående konflikter, som den i Syrien, stoppas, säger hon.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984