Utrikes #25/2017

Nya TBC-läkemedel kan bli verkningslösa

En tuberkulospatient genomgår ett Mantouxtest. Omkring 480 000 personer i världen har multiresistent tuberkulos, enligt uppgifter från 2015. Foto: Centers for Disease Control and Prevention/Wikimedia Commons

Nya typer av antibiotika mot tuberkulos kan snabbt bli verkningslösa, enligt en ny forskning som publicerats av den vetenskapliga tidskriften Lancet.

Ökningen av multiresistent tuberkulos kan innebära att även nya läkemedel snart kan bli oanvändbara.

Omkring 480 000 personer har multiresistent tuberkulos, enligt uppgifter från 2015. Samma år dog 1,8 miljoner människor i icke-resistent tuberkulos och multiresistent tuberkulos vilket gör det till den infektionssjukdom som dödar flest i världen. Indien, Indonesien, Kina, Nigeria, Pakistan och Sydafrika har högst förekomst av tuberkulos.

Detta är ett globalt problem som kan undergräva arbetet med att utrota sjukdomen.
Keertan Dheda, Kapstadens universitet

En överdriven användning av antibiotika har gjort många typer av antibiotika verkningslösa.

– Detta är ett globalt problem som kan undergräva arbetet med att utrota sjukdomen. Även när läkemedel har effekt tar behandlingen flera månader. Behandlingen kan ta flera år vid resistens och ger många obehagliga och ibland allvarliga biverkningar, säger huvudförfattaren av rapporten som presenterades i Lancet, professor Keertan Dheda vid Kapstadens universitet i Sydafrika.

Han säger att det är viktigt att testen som utvecklas för diagnos blir tillgängliga i låginkomstländer så att fler får rätt behandling.

Enligt hjälporganisationen Läkare utan gränser har färre än fem procent av patienterna med multiresistent tuberkulos tillgång till de nya läkemedel som kom för fyra år sedan.

– Det är nedslående att av de hundratusentals människor som lever med dödlig, multiresistent tuberkulos fick endast 4 800 personer under förra året tillgång till två nya läkemedel som räddar många liv, säger Isaac Chikwanha vid Läkare utan gränser.

Det är nedslående att av de hundratusentals människor som lever med dödlig, multiresistent tuberkulos fick endast 4 800 personer under förra året tillgång till två nya läkemedel som räddar många liv.
Isaac Chikwanha, Läkare utan gränser.

Han säger att det är ett stort problem att läkemedelsföretag inte ens registrerar viktiga läkemedel i några av de länder som är värst drabbade av tuberkulos. Ett annat stort problem är de höga priserna på läkemedel. Människor som inte har tillgång till nya läkemedel behandlas med äldre läkemedel som endast ger effekt i hälften av fallen och som i vissa fall orsakar dövhet eller psykoser.

WHO-chefen Margaret Chan sade nyligen vid en presskonferens om antibiotikaresistens att ”ingen förnekar att tuberkulos har högsta prioritet för världen”.

David W Dowdy från Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health skrev i en kommentar i tidskriften Lancet att det nu krävs politisk vilja att förhindra en multiresistent global tuberkulosepidemi.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga