Utrikes #25/2017

FN ska utreda övergrepp mot rohingyafolket

Insamlingsmanifestation för rohingyafolket i Medan i norra Sumatra, Indonesien. Det har väckts misstankar om att burmesisk militär och polis gjort sig skyldiga till sexuella brott, utomrättsliga avrättningar, tortyr och påtvingade försvinnanden av rohingya. Foto: Binsar Bakkara/TT

FN:s råd för mänskliga rättigheter har beslutat att skicka en delegation för att utreda misstänkta övergrepp mot den muslimska minoritetsgruppen rohingya i Burma.

FN-rådet tänker inleda en internationell utredning om misstänkta mord, fall av tortyr och våldtäkter som den burmesiska militären påstås ha begått.

Sedan oktober förra året har den burmesiska militären genomfört en offensiv i den nordvästra delstaten Rakhine, efter att attacker utförts mot gränsposteringar.

Yanghee Lee, FN:s särskilda rapportör om människorättssituationen i Burma, har talat med ett stort antal rohingya som tagit sin tillflykt till grannlandet Bangladesh på grund av våldet. I samband med det har det framkommit misstankar om att burmesisk militär och polis gjort sig skyldiga till sexuella brott, utomrättsliga avrättningar, tortyr och påtvingade försvinnanden.

Sammanlagt har 220 personer intervjuats av FN, och nästan hälften av dessa uppger att någon familjemedlem blivit dödad. Hälften av de intervjuade kvinnorna säger sig ha blivit utsatta för någon form av sexuella övergrepp av säkerhetsstyrkorna.

FN:s högkommissariat för mänskliga rättigheter, OHCHR, menar att mycket tyder på att brott mot mänskligheten begåtts i Burma.

Den burmesiska regeringen förnekar dock dessa anklagelser och är mycket kritisk till FN-rådets beslut.

En internationell utredning är nödvändig för att anklagelserna om allvarliga människorättsbrott i Burma ska bli grundligt granskade av experter.
John Fisher, Human Rights Watch

Förslaget att inleda en internationell utredning lades fram av EU och godkändes utan omröstning av FN-rådets 47 medlemmar. Indien och Kina ställde sig dock inte bakom beslutet utan meddelar att de tillsammans med Burma ställer sig vid sidan av den kommande utredningen.

Flera människorättsorganisationer är dock mycket positiva till beslutet.

– En internationell utredning är nödvändig för att anklagelserna om allvarliga människorättsbrott i Burma ska bli grundligt granskade av experter, och för att försäkra sig om att de skyldiga till sist ställs till svars, säger John Fisher vid organisationen Human Rights Watch.

Han uppmanar Burmas regering att fullt ut samarbeta med utredarna, bland annat genom att se till att de får obegränsat tillträde till alla områden som är berörda i landet.

Amnesty Internationals Sydostasienchef Champa Patel säger att den kommande utredningen borde ha tillsatts redan tidigare och att den burmesiska regeringen borde välkomna beslutet.

– Världen har rätt att få veta hela sanningen om dessa händelser, säger hon.

Världen har rätt att få veta hela sanningen om dessa händelser.
Champa Patel, Sydostasienchef, Amnesty International

Trots att minoritetsfolket rohingya levt i många generationer i Burma vägrar landets myndigheter att ge folkgruppen medborgarskap. De flesta är mycket fattiga och får inte resa utan tillstånd eller tillgång till sjukvård. FN:s flyktingorgan UNHCR har kallat folkgruppen en av de ”mest förföljda i världen”.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga