Inrikes #23/2017

Keolis-vd vände de anställda ryggen

När en nyligen sparkad bussförare ville ge tillbaka den ölöppnare, inspirerad av Barbapapa, som hon fått för 25 års trogen tjänst, vände Keolis vd Magnus Åkerhielm på klacken och gick. Stillbild ur videoupptagningen: Arbetaren

Upprördheten hos bussförarna på företaget Keolis i Stockholm är stor efter den senaste tidens försämringar. Sedan vd:n vände de protesterande ryggen under förra veckans förarprotest har vreden tilltagit ytterligare.

Bussentreprenören Keolis vd, Magnus Åkerhielm, mötte i onsdags förra veckan de protesterande bussförarna för att ta emot en protestskrivelse. Men när en nyligen sparkad förare ville ge tillbaka den ölöppnare, inspirerad av Barbapapa, hon fått för 25 års trogen tjänst, då vände vd:n på klacken och gick.

Händelsen, som fångades på video, har ytterligare spätt på den vrede som råder bland förarna efter villkorsförsämringar.

– Du ska få en sak här av mig nu. Den här fick jag när jag hade jobbat i 25 år. Det är en ölöppnare i form av Barbapapa. Min yngste son tittade med förakt på den och sa: ”Du, de tycker att Du är värd 20 spänn per år”. Jag har aldrig använt den. Jag blir ledsen, upprörd och förbannad när jag ser den. Du får tillbaks den nu! säger kvinnan på filmen.

Det är en ölöppnare i form av Barbapapa. Min yngste son tittade med förakt på den och sa: ”Du, de tycker att Du är värd 20 spänn per år”.
Bussförare under sitt tal på manifestationen

Händelsen utspelade sig när 250 bussförare från Keolis garage över hela Stockholm samlats för att protestera utanför företagets huvudkontor. Kvinnans anförande varade i 20 sekunder, vd:n gick efter 15. En videoupptagning från tillfället visar förloppet:


I ett öppet brev skriver nio anställda till vd:n: ”Du hade bara minuter tidigare sagt att företaget har ’ett stort hjärta’. Kanske är det så, vem vet?, men Ditt eget hjärta är uppenbart inte så rymligt att Du kunde lyssna klart.”

– Det har inte lugnat ned sig. Folk är mer uppretade och förbannade. Det pratas om händelsen och alla håller med om att så gör man bara inte, säger en bussförare på Keolis som önskar vara anonym.

Perihan ”Pärlan” Aydin
Perihan ”Pärlan” Aydin Foto: Privat

I början av året meddelade ledningen att det skulle ske förändringar i de anställdas arbetstider, vilket Arbetaren tidigare rapporterat om. Förändringarna innebär bland annat införande av tjänster med bara en dags ledighet. Beslutet väckte stor upprördhet, först på Nybodaterminalen och sedan, i takt med att reformen implementerades, till alla företagets garage i Stockholm. Facken på företaget känner sig överkörda.

– Det är många som är riktigt förbannade och det är ingen riktig glädje. Snarare en hård bitterhet. Han [vd:n] eldar ju på mer än han fattar att han gör. Han agerade inte som han borde ha gjort. Han ska vara stabil i ett sådant läge, säger Perihan ”Pärlan” Aydin, facklig förhandlare för Kommunal och arrangör av demonstrationen.

Det var oprofessionellt av vd:n att agera på det sättet. Han förlorar sin trovärdighet.
Sara Westberg, SBS 08

Sara Westberg från den syndikalistiska busssektionen SBS 08 inom företaget delar hennes hållning. Att vd:n lämnade demonstrationen under burop från de anställda säger, enligt henne, mycket om stämningen.

– Det var oprofessionellt av vd:n att agera på det sättet. Han förlorar sin trovärdighet. Att folk buar ut sin vd är ändå ganska dramatiskt, säger hon.

Arbetaren har sökt Keolis vd, men denne avstår från att ge ytterligare kommentarer. I stället hänvisar pressansvarige till vd:ns kommentar på mikrobloggen Twitter:

”… Ibland brister det även för en vd. När en person som öppet och offentligt kallat mig för nazist och jämfört mig med Adolf Hitler, håller ’show’ under en manifestation anordnad av lokala företrädare för Kommunal, då vände jag och gick. Där passerade man en gräns för vad jag tycker är anständigt och seriöst…”

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga