Inrikes #22/2017

Vill pressa Almega till rättvisa arbetstider

”Vi har träffat avtal med SKL som ger vila och återhämtning vid nattarbete. Det vill vi också åstadkomma i avtalet med våra ambulanssjuksköterskor”, säger Annelie Söderberg, förhandlingschef på Vårdförbundet (bilden). Foto: Janerik Henriksson/TT (vänster) och Ulf Huett (höger)

Vårdförbundet säger upp det privata ambulansavtalet med Almega. Syftet är att sätta press på arbetsköparorganisationen att införa samma arbetstidsförkortning som gäller i landstingen. Men Almega håller emot och uppger sig inte känna någon press.

Ambulansförare som jobbar natt i den privata vårdsektorn ska ha samma möjligheter till vila och återhämtning som i landstingen och regionerna. Det ser fackförbundet Vårdförbundet som självklart, men deras motpart Almega Vårdföretagarna är inte med på tåget.

Därför säger nu facket upp kollektivavtalet i förtid för att sätta press på arbetsköparorganisationen.

– Vi säger upp det för att vi ser att vi behöver sätta tryck i förhandlingarna. Vi har träffat avtal med SKL som ger vila och återhämtning vid nattarbete. Det vill vi också åstadkomma i avtalet med våra ambulanssjuksköterskor, säger Annelie Söderberg, förhandlingschef på Vårdförbundet.

Efter en sexårig kamp fick förbundet slutligen ett nytt arbetstidsavtal med SKL, de offentliga arbetsköparnas organisation. Avtalet innebär en arbetstidsförkortning för den vårdpersonal som jobbar natt.

Det hoppades facket skulle kunna förändra Almegas hårdnackade motstånd mot en liknande lösning för ambulansförarna i det privata, men så blev inte fallet.

– Det här är en helt annan motpart med en helt annan ingång. I stället kommer de med en massa motkrav som i sin tur inte leder till ökad vila och återhämtning, säger Annelie Söderberg.

I stället kommer de med en massa motkrav som i sin tur inte leder till ökad vila och återhämtning.
Annelie Söderberg, förhandlingschef, Vårdförbundet

Linn Bentley, förhandlingschef på Almega Vårdföretagarna delar inte den beskrivningen.

– Vi håller inte med om att vi har lagt fram yrkanden som skulle göra det som Vårdförbundet säger. Vi har sagt att vi är villiga att diskutera den här frågan, under förutsättning att de diskuterar våra frågor också.

Skulle man inte kunna betrakta det som en självklarhet att samma regler ska gälla i det privata som i det offentliga utan att det måste kosta något?

– Vill ena parten ha in förändringar i allmänna villkor är det naturligt att motparten har ändringar som man också vill diskutera. Så går alla avtalsförhandlingar till. Vi ser det inte som försämringar utan att det skapar en flexibilitet i arbetstidsförläggningen, säger Linn Bentley.

Vi ser det inte som försämringar utan att det skapar en flexibilitet i arbetstidsförläggningen.
Linn Bentley, förhandlingschef, Almega Vårdföretagarna

Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal i branschen är redan påbörjade, men kommer ingen vart. Genom att säga upp avtalet i förtid och därmed öka hotet om eventuella konfliktåtgärder redan i sommar hoppas Vårdförbundet kunna öka trycket på motparten. Men hotet verkar inte ha tagit skruv, inte officiellt i alla fall.

– Det är ett bra tag kvar tills det blir aktuellt. Jag känner ingen press nu, säger Linn Bentley.

Men även om avtalet nu är uppsagt säger samtidigt Annelie Söderberg att om bara Almega visar god vilja att närma sig förbundets krav så kan förbundet tänka sig att förlänga i stället.

Betyder det att ni kan tänka er att förlänga även om ni inte landar i att samma villkor ska gälla för de privatanställda?

– Nej det kan vi inte göra. Vi kan inte ha olika arbetstidsavtal för en så viktig samhällsfunktion. Det här är en del som måste rättas till.

Annelie Söderberg säger att om Almega inte visar någon sådan vilja kommer Vårdförbundet istället att stranda förhandlingarna.

– Då måste vi börja titta på vilken typ av konfliktvarsel vi ska lägga, säger hon.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp