Utrikes #22/2017

Valnederlag för sossar och främlingsfientliga

Motdemonstrant när Frihetspartiet, PVV, kampanjade förra fredagen inför valet. "PVV, dumpa det! Flyktingar välkomna" står det på plakatet. Foto: Wiktor Nummelin/TT

Det blev ingen skrällseger för den högerpopulistiska och islamfientliga Geert Wilders och hans Frihetsparti i det nederländska valet. I stället segrade den sittande premiärministern Mark Rutters högerliberala VVD. Riktigt dåligt gick det för socialdemokraterna som ser ut att tappa hela 29 mandat i parlamentet.

Inför onsdagens val i Nederländerna har det mesta av strålkastarljuset riktats mot islamofoben och den starkt högerpopulistiska Geert Wilders. Många har menat att resultatet skulle kunna ge en fingervisning om åt vilket håll vindarna blåser i ett Europa där flera val kommer att hållas under året.

Visserligen ökade Frihetspartiet, som med en extremt hård och aggressivt antimuslimsk ton piskat upp obehagliga stämningar i landet, sina mandat med fyra platser. Men mot den sittande premiärministern Mark Rutters visade sig dock Wilders vara chanslös.

Som väntat fick inget av de rekordmånga 28 partier som ställde upp egen majoritet och nu väntas långdragna förhandlingar om en kommande regeringsbildning. Den stora skrällen, vid sidan av socialdemokraternas fiasko, stod det miljöprofilerade vänsterpartiet Groen Links för, då de utökade sina mandat från blygsamma fyra till 16 platser i parlamentet.

Valdeltagandet var, enligt uppgifter i nederländska medier, det högsta på 30 år med 81 procent.

Trots att Geert Wilders sent under onsdagskvällen erkände sig besegrad beskriver han ändå valet som en framgång för sitt parti: ”Vi har vunnit platser. Rutte har inte sett det sista av mig”, skrev han på Twitter natten till torsdagen. Han har även öppnat för samarbete med flera andra partier, men inget har än så länge nappat på inviten.

Ibland diskuteras det som att den här typen av partier är ostoppbara, det här resultatet visar att de inte är det.
Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror att resultat, trots en liten ökning, ändå är en besvikelse för Frihetspartiet.

– De har ju varit uppe på otroligt mycket högre siffror förr så det här blev verkligen inte det stora genombrott jag tror att de hoppats på. Ibland diskuteras det som att den här typen av partier är ostoppbara, det här resultatet visar att de inte är det. Även om de fortfarande är en stor kraft att räkna med, säger han till Arbetaren.

Han beskriver också resultatet för socialdemokraterna, ett parti som länge varit en dominerande kraft i nederländsk politik, som katastrofalt. Totalt tappade man 29 platser och gick från 24,8 procent i valet 2012 till dagens 5,7 procent.

– Det här visar, förutom att mer nischade partier tagit mer plats, att partier som tidigare varit stora nästan helt kan utraderas, säger Jonas Hinnfors.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga