Inrikes #22/2017

Gästarbetare utnyttjas av skånskt bussföretag

Företaget Mekka Traffic är ett dotterbolag till Bergkvarabuss som har avtal med Skånetrafiken. Foto: Johan Nilsson/TT

Anställda som bor på verkstadsområdet och jobbar under mycket dåliga arbetsförhållanden. Det är verkligheten för de rumänska gästarbetare som servar bussarna till ett av Sydsveriges största bussgarage.

Det var tidningen Sydsvenskan som under torsdagen kunde rapportera om hur de rumänska gästarbetarna vid företaget Mekka Traffic, ett dotterbolag till Bergkvarabuss, i Toftanäs strax utanför Malmö lever och jobbar under urusla förhållanden.

Företaget, som bland annat servar bussar Skånetrafiken, har ordnat med bostad i en ombyggd stallbyggnad åt de rumänska gästarbetarna i anslutning till garaget. Där ska de, enligt Sydsvenskans uppgifter, bo nio personer som arbetar för en lön motsvarande 85 kronor i timmen utan övertidsersättning vid extraarbete. Arbetspassen ska, enligt tidningen, vara långa med tidiga morgnar och sena kvällar på schemat.

En av de arbetare som Sydsvenskan talat med säger till tidningen att gästarbetarna lever under hemska förhållanden och att företaget gillar dem då de inte behöver betala ut så höga löner till dem.

Marknadschefen på Bergkvarabuss, Simon Sandberg, skriver dock i ett mejl till tidningen att företaget snarare hjälpt gästarbetarna med en inkörsport till jobb i Sverige. De rumänska arbetarna kom till Skåne för att jobba genom ett bemanningsföretag som anlitats av Mekka Traffic.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp