Utrikes #22/2017

2016 – värsta krigsåret för syriska barn hittills

Av de 652 syriska barn som dödades förra året, dödades 255 i eller nära en skola, enligt Unicef. Foto: Khudr Al-Issa/TT

Minst 652 barn dog under konflikten i Syrien förra året. Det är den högsta siffran sedan FN:s barnfond Unicef började föra statistik över krigets barnoffer.

Lidandet saknar motstycke. Miljoner barn i Syrien attackeras dagligen, deras liv vänds upp och ned. Vartenda barn är märkt för livet, det får horribla konsekvenser för deras hälsa, deras välmående och deras framtid, säger Geert Cappelaere, Unicefs chef för Mellanöstern och Nordafrika.

Kriget i Syrien har pågått i sex år. Antalet barn som dödades förra året ökade med 20 procent jämfört med året innan. Det innebär att 2016 var det värsta året för de syriska barnen sedan kriget inleddes. Av de 652 barnen dödades 255 i eller nära en skola, enligt Unicef.

Antalet barn som skadades eller som rekryterades som barnsoldater ökade markant under förra året. Fler än 850 barn uppges ha rekryterats för att strida, mer än dubbelt så många jämfört med 2015. Enligt Unicefs uppgifter används flera av barnen vid frontlinjer och i extrema fall som bödlar, som fängelsevakter och vid självmordsattacker.

Nästan 6 miljoner barn är beroende av humanitär hjälp, särskilt svårt har de 2,8 miljoner barn som befinner sig i svåråtkomliga områden, och allra svårast har de barn som bor i belägrade områden som nästan är helt avskurna från humanitär hjälp, uppger Unicef.

– Samtidigt hör vi om otroliga historier där barn tagit sig över frontlinjer i Syrien för att skriva sina slutprov. De kämpar envist för sitt lärande, bland annat i underjordiska skolor, säger Geert Cappelaere.

Förutom bomber, beskjutningar och explosioner dör barn numera också av sjukdomar som tidigare kunde botas, eftersom möjligheten till sjukvård i flera områden numera är helt obefintlig.

Unicef betonar att det är svårt att få en fullständig bild av situationen för barnen eftersom flera delar av landet är oåtkomliga från humanitär hjälp. Många barn tvingas växa upp alldeles för fort och tvingas arbeta eller gifta sig i förtid.

Miljoner barn har drivits på flykt, i vissa fall upp till sju gånger. Enligt beräkningar lever 2,3 miljoner barn som flyktingar i Turkiet, Libanon, Jordanien, Egypten och Irak.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga