Signerat #18/2017

Misogyni i medieskugga

Cecilia Irefalk, redaktionssekreterare. Foto: Snezana Vucetic Bohm

Medan de stora mediehusen under mer än ett halvår ägnat spaltmeter och sändningstid åt presidentvalet i USA och vad Donald Trump säger och gör, har en statskupp skett i Brasilien. Det är en oförblommerat kvinnofientlig politik som nu drivs igenom i landet där en kvinna mördas varannan timme.

Brasilien definieras som en av världens främsta tillväxtekonomier och är världens femte största land sett till såväl yta som folkmängd. Men det är fortfarande ett land av enorm ekonomisk ojämlikhet och ökande klyftor, mellan klasser, mellan stad och land och inte minst mellan könen.

Dessutom är det, enligt brottsstatistiken, ett mycket våldsamt land att leva i, framför allt om du råkar vara kvinna. Var elfte minut våldtas en kvinna och var femtonde sekund blir en kvinna överfallen i Brasilien. Och varannan timme, dygnet runt, mördas en kvinna. Merparten av dem av närstående män.

Om detta rapporteras mycket lite i svenska medier. Medan de stora mediehusen under mer än ett halvår ägnat spaltmeter och sändningstid åt presidentvalet i USA och vad Donald Trump säger och gör, har en statskupp skett i Brasilien.

Brasiliens första kvinn­liga president Dilma Rousseff, företrädare för arbetarpartiet Partido dos Trabal­ha­dores, avsattes sedan hon påkommits med att putsa till landets budgetsiffror inför presidentvalet 2014, något som varit vanligt förekommande bland alla hennes manliga företrädare.

Socialistiska feminister i Brasilien har lyckats hålla två bollar i luften och både vara kritiska till Rousseffs tilltag och peka på hur annorlunda hon behandlats på grund av sitt kön och en politik som misshagade kapitalet. Oavsett grad av maktmissbruk är det ett faktum att Rousseff lade flera lagförslag och drev igenom juridiska skärpningar i straffrätten vad gäller mäns våld mot kvinnor, däribland i lagen Lei Maria da Penha, som hennes företrädare Lula da Silva infört.

Vreden och den folkliga uppslutningen i demonstrationerna därefter har varit så stor att man börjat tala om att Brasilien just nu upplever en feministisk vår.

Dilma Rousseffs efterträdare, den konservativa kristdemokraten Michel Temer, som kom till makten i maj förra året under riksrättsprocessen mot henne, har på kort tid hunnit marschera fram snabbt över de framsteg kvinnor nått under landets vänsterstyre. Det är en oförblommerat kvinnofientlig och misogyn politik som hans regering, primärt bestående av vita äldre män, nu driver igenom.

Nu arbetar Temer för att inskränka landets redan kraftigt beskurna aborträtt så att inte heller kvinnor som utsatts för våldtäkt ska beviljas abort. Det i ett land där en kvinna om dagen dör i svi­terna av illegal abort – komplikationer som en kvarts miljon brasilianska kvinnor årligen hamnar på sjukhus för.

”Man föds inte som kvinna, man dör som kvinna.” Så parafraserar brasilianska feminister ikonen Simone de Beauvoirs berömda devis om tillblivelsen av det sociala könet. Sedan förra året har det skett en kraftig mobilisering mot kvinnovåld, sexism och machokultur. Startskottet var den mediala upp­märksamheten om två bestialiska gäng­våldtäkter, varav en med dödlig utgång.

Vreden och den folkliga uppslutningen i demonstrationerna därefter har varit så stor att man börjat tala om att Brasilien just nu upplever en feministisk vår.

”Vreden förenar oss. Och det att vi alla fokuserar på stora, konkreta problem, att vi kräver omedelbar jämlikhet, samt att vi känner mindre släktskap med europeiska sofistikerade queer-typer än med världshistoriens stora folkrörelser som svartas kamp för lika rättigheter i USA”, säger 23-åriga Luciana Góes till Arbetaren.

Hon är en del av landets fjärde feministvåg som nu organi­serar sig i favelorna, på gatorna och universiteten och tillhör den grupp av kvinnor, ofta svarta och fattiga, vars röster sällan hörs och som drabbas mer av Temer än av Trump.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga