Litteratur #17/2017

Skriker efter en redaktör

Stripparna i Tjejerna på höjden består av fyra rutors prat med en punchline i den sista. En tanklös eller rent korkad avslutning på ett lika korkat resonemang, eller sarkastisk replik av en väninna över det korkade resonemanget. Omslagsfoto (beskuret): Kartago

Under en tid har Metro publicerat Frida Malmgrens Tjejerna på höjden och jag har försökt att begripa varför. [SERIEBOK] Tjejerna på höjden Frida Malmgren Kartago förlag, 2017 Stripparna består av fyra rutors prat med en punchline i den sista. En tanklös eller rent korkad avslutning på ett lika korkat resonemang, eller sarkastisk replik av en […]

Under en tid har Metro publicerat Frida Malmgrens Tjejerna på höjden och jag har försökt att begripa varför.

[SERIEBOK] Tjejerna på höjden
Frida Malmgren
Kartago förlag, 2017

Stripparna består av fyra rutors prat med en punchline i den sista. En tanklös eller rent korkad avslutning på ett lika korkat resonemang, eller sarkastisk replik av en väninna över det korkade resonemanget.

Tjejerna är fyra kompisar som bor tillsammans på Höjden om jag förstår det rätt. De är vita, friska unga kvinnor som dricker sprit och pratar och pratar, ett slags Sex and the City i svensk serieform. Och visst kan det finnas en poäng att visa kvinnors rätt att vara vulgära, gränslösa och rått skämtande, men att skoja bort sexistiska attacker är helt enkelt inte kul. Och är igenkänningens högsta nivå verkligen att pengarna tagit slut innan nästa lön på grund av för mycket shoppande?

Är igenkänningens högsta nivå verkligen att pengarna tagit slut innan nästa lön på grund av för mycket shoppande?

Här finns också väl många skämt som passerade bäst före datum i serietidningen 91:an på låt säga 1970-talet – som att hot om aborträtten i USA föranleder ”att rota fram Trumps mamma och hoppas att aborträtten gäller efter sjuttio år”, att ett dammigt hem ”liksom korruption gör sig bäst i dämpad belysning” och ”tyvärr även hemsläpen” eller den gamla favoriten med överförmyndarsamhället med sitt ”kan innehålla spår av nötter”.

Det blir inte roligare för att det är kvinnor som uttalar skämten, vilket framstår med all önskvärd tydlighet här. Ibland öppnar sig bråddjupen, som när semesterplanerna diskuteras och Indien avfärdas som ett land med ”gruppvåldtäkter, bajsepidemier och matförgiftning, eller folk som går och hittar sig själva”.

Egendomligt nog påminner även tecknarstilen om en gammal utgången produkt som Åsa-Nisse eller 91:an – skickligt men lika mycket utan djup som historierna. Jag vill skrika efter en redaktör som kan stryka hela sidor och strama upp andra.

Men mansplainingbingo var ett roligt tips på kvällsnöje på krogen. Kanske kan väcka en liten strukturell tanke mitt i sitcomflabbet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga