Signerat #16/2017

Pratet om duktiga flickor stör mig

Chanda Björk, kulturreporter. Foto: Privat

Har du blivit utbränd? Tja, du har väl varit för ”duktig”. Men jag har svårt att se att det är någon "duktighetsfälla" som får kvinnor att hanka sig fram på timvikariat, osäkra anställningar och dubbelarbeta och i värsta fall slutligen bli sjukskrivna från jobb med usla arbetsvillkor, låga löner och sällan speciellt stora möjligheter att påverka majoriteten av dessa faktorer.

”Duktiga flickor” hit och ”duktiga flickor” dit. Det har skrivits mycket om ”duktiga flickor” den senaste tiden och jag har inte kunnat undgå det.

Själv lämnade jag visserligen flickåldern definitivt när jag började högstadiet. Jag var dessutom inte speciellt duktig. Mina intressen var en ung kvinnas och skoltrötthet, skolk och hormoner bidrog till det. Att jag fick ett sista ryck och lyckades höja mina betyg tillräckligt för att komma in på en yrkesutbildning var en ren kraftansträngning.

Det blev barnskötare, den vanliga vårdlinjen var det mer plugg på, tänkte jag. Billackeringslinjen var däremot utesluten, den valde ju bara de skoltrötta killarna. Min morfar talade om för mig hur bra det hela var, för sedan kunde jag börja arbeta direkt och gå med i facket.

Att jag sedan inte blev långvarig i barnskötaryrket hade flera orsaker, min lust att läsa vidare var en och den lusten fick mig att så småningom ta igen alla de där förlorade betygen och börja plugga humaniora.

Kanske borde jag låta debatten gå mig förbi, men anledningen till att jag reagerar är att det blivit något kvinnor kritiseras för.

Det här pratet om ”duktigheten” som jag stött på och som nu är på tapeten stör mig däremot. Kanske borde jag låta debatten gå mig förbi, men anledningen till att jag reagerar är att det blivit något kvinnor kritiseras för, oavsett om de tillhörde de högpresterande från hemmen med god studievana eller ej. Inte bara på tidningars debattsidor utan även i samtal vid fikabord på skolor och arbetsplatser.

Har du blivit utbränd, tja, du har väl varit för ”duktig”. Jag har svårt att se att det är någon “duktighetsfälla” som får kvinnor att hanka sig fram på timvikariat, osäkra anställningar oberoende av vilka utbildningar de har i bagaget, dubbelarbeta och i värsta fall slutligen bli sjukskrivna från jobb med usla arbetsvillkor, låga löner och sällan speciellt stora möjligheter att påverka majoriteten av dessa faktorer.

Till det kommer synen från arbetsköpare på den som, säg, ofta är hemma för vård av barn i sjukdomstider, eller som i ett fall nyligen, är gravid under en provanställning, för att nämna några.

Det är garanterat svårt att ”lära sig sänka kraven på sig själv” under sådana omständigheter.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan