Utrikes #16/2017

Guatemala stoppade abortaktivister till havs

Den före detta tv-komikern Jimmy Morales är president i Guatemala, ett land med Latinamerikas strängaste abortlagstiftning. Nu har han givit militären order om att stoppa nederländska abortaktivister till havs. Foto: Moises Castillo/TT

Militären i Guatemala har stoppat ett nederländskt fartyg som skulle hjälpa kvinnor i landet med medicinsk abort. Trots hög mödradödlighet och tiotusentals livsfarliga illegala aborter varje år vägrar regeringen nu låta de nederländska aktivisterna hjälpa Guatemalas kvinnor.

Med hög mödradödlighet och många tonårsaborter är situationen för Guatemalas kvinnor extremt svår.

Landet har en av Latinamerikas strängaste abortlagstiftningar. Abort är olagligt så länge inte kvinnans liv är i direkt fara och varje år genomförs därför omkring 65 000 illegala och osäkra aborter i landet, ofta med svåra följder för de drabbade kvinnorna, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Till helgen var en aktion av den nederländska organisationen Women On Waves planerad då de med ett fartyg ämnade hjälpa kvinnor ut på internationellt vatten för att där genomföra säkra medicinska aborter. Något som nu stoppats av militären på direkt order från presidenten och den före detta tv-komikern Jimmy Morales.

I ett uttalande från Women On Waves anklagas nu militären för att ”hindra en protest mot statens restriktioner mot kvinnors rätt till säkra aborter”.

Organisationen har tidigare genomfört flera liknande aktioner i bland annat Polen, Portugal och Spanien där de lyckats hjälpa unga kvinnor till säkra aborter.

Förutom hög mödradödlighet och många oönskade tonårsgraviditeter är Guatemala ett av de länder i regionen med högst förekomst av barnäktenskap.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga