Utrikes #16/2017

Familj sparkas ut ur Norge – efter 27 år

Norges högerregering och invandrings- och integrationsminister Sylvi Listhaug från Fremskrittspartiet har de senaste åren drivit en allt hårdare asylpolitik. Foto: Håkon Mosvold/TT

En familj som bott i Norge i 27 år har blivit av med sitt medborgarskap. Detta på grund av att myndigheterna misstänker att de lämnat fel information när de kom till landet 1990. Nu riskerar inte bara de som kom, utan även barnbarnen som är födda i landet, att utvisas.

Det är tidningen Aftenposten som rapporterar om det fallet där en familj som 1990 uppgav för norska myndigheter att de var palestinska flyktingar då de kom till landet. I mitten av 90-talet fick de uppehållstillstånd och norska medborgarskap.

Nu, efter 27 år, har passen återkallats och familj med barn och barnbarn riskerar utvisning sedan Norges migrationsverk misstänker att de lämnat felaktig information vid sin tidigare asylansökan.

Sammanlagt riskerar 12 personer, varav flera barn som är födda och uppvuxna i landet, att utvisas. Familjen själv, som vill vara anonym, säger till norska medier att de tror att de norska myndigheterna missförstått deras ansökan då de under flykten från Palestina registrerades i Syrien.

– Jag var nio år när jag kom till Norge och min syster var fyra. Nu, efter 27 år i landet och som norsk medborgare i 20 år, tar de passen ifrån oss, säger sonen i familjen, som nu är vuxen och har egna barn, till Aftenposten.

Enligt de norska myndigheterna måste familjen nu lämna både landet och Schengen om beslutet om upphävt medborgarskap vinner laga kraft. Norge har på senare år, i och med den sittande konservativa högerregeringen, kraftigt skärpt sina asyllagar.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga