Utrikes #15/2017

Hundratusentals krävde fler flyktingar i Spanien

”Vi vill välkomna dem!”-demonstrationen i Barcelona i lördags samlade enligt polisens siffror 160 000 människor. Enligt arrangörerna var det närmare 300 000 deltagare. Foto: Emilio Morenatti/TT

Med stöd av borgmästaren intog hundratusentals Barcelonabor i lördags gatorna med krav på den konservativa regeringen att ta emot fler flyktingar. Trots att landet 2015 lovat ta emot 16 000 har hittils endast 1 100 fått komma in i landet.

Hundratusentals Barcelonabor fyllde på lördagen den katalonska stadens gator med krav på den spanska regeringen att ta emot fler flyktingar. Demonstrationen, som gick under parollen ”Vi vill välkomna dem!”, samlade enligt polisens siffror 160 000 människor. Enligt arrangörerna var det närmare 300 000 deltagare.

– Det finns en överväldigande konsensus i Katalonien att begära att regeringens utfästelser ska hållas, säger Ruben Wagensberg, en av arrangörerna av demonstrationen, till brittiska The Independent.

Här i Katalonien är allt färdigt för att välkomna dem.
Jacint Comelles, 62-årig demonstrant

I enlighet med EU-överenskommelsen om flyktingkvoter 2015 har landet förbundit sig att under en tvåårsperiod ta emot 17 337 flyktingar. Men trots löftet har Spanien endast låtit 1 100 flyktingar söka asyl i landet.

– Åtminstone det här antalet (17 000) borde få komma, vi kräver detta minimum av värdighet. Här i Katalonien är allt färdigt för att välkomna dem, sade Jacint Comelles, en 62-årig demonstrant, till The Guardian.

Demonstranternas inställning har också stöd i den katalanska administrationen, framför allt hos Barcelonas borgmästare Ada Colau.

– Det är väldigt viktigt att Barcelona blir hoppets huvudstad i dagens osäkra Europa, med ständigt växande främlingsfientlighet, sade hon till The Independent.

Demonstranternas inställning har stöd i den katalanska administrationen, framför allt hos Barcelonas borgmästare Ada Colau.
Demonstranternas inställning har stöd i den katalanska administrationen, framför allt hos Barcelonas borgmästare Ada Colau. Foto: Manu Fernandez/TT

Redan kort efter att den konservativa regeringen 2015 motvilligt gick med på EU-kvoten upprättade Barcelonas borgmästare en lista över tusentals Barcelonabor som var villiga att husera flyktingar. Hon har också vid flera tillfällen kritiserat regeringens hållning i frågan och regeringens ursprungliga förslag att ta emot 2 379 flyktingar under två år som ”löjeväckande”.

Men Barcelona är inte ensamt om att försöka pressa regeringen till en mer solidarisk inställning. Flera städer, vars styre har sina rötter i proteströrelsen mot nedskärningar, Indignados, har under det föregående året tagit initiativ till ett nätverk av ”trygga städer” för flyktingmottagande. Några av dem var, förutom Barcelona, Madrid, Valencia, Pamplona och Zaragoza.

I ett uttalande till spanska tidningen El Mundo kallar regeringens talesperson Neus Monté den samlade kritiken mot regeringens flyktingpolitik som ”orättvis” och ”demagogisk”.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga