Inrikes #15/2017

Allt fler barn i Sverige lever utan fast bostad

Att antalet vräkningar minskar samtidigt som antalet barnfamiljer utan fast bostad ökar beror enligt Johan Krantz på Kronofogden på att det blivit allt svårare för människor med svag ekonomi att ta sig in på bostadsmarknaden. Foto: Mikael Fritzon/TT

Antalet barnfamiljer som vräks fortsätter att minska. Ändå ökar antalet barn som lever i familjer utan fast bostad. Det visar aktuell statistik från Kronofogden.

Det är tidningen Hem & Hyra som tagit del av statistik från Kronofogden. Trots den nollvision som finns för vräkningar av barnfamiljer avhystes 205 hyresgäster med barn under förra året. Visserligen en minskning med hela 18 procent sedan 2015, men trots det påverkades hela 387 barn då deras vårdnadshavare avhystes i fjol.

Samtidigt visar också statistik från Stockholm, Göteborg och Malmö på kraftiga ökningar när det gäller antalet hemlösa barnfamiljer som tvingas bo i tillfälliga boenden.

I 90 procent av fallen med vräkning av barnfamiljer beror avhysningarna och avhysningshoten på hyresskulder. Att antalet vräkningar ändå minskar beror, enligt Johan Krantz, analytiker på Kronofogden, på att det blivit allt svårare för människor med svag ekonomi att ta sig in på bostadsmarknaden.

– Så länge man inte lyckas få in dem på den ordinarie hyresmarknaden igen fortsätter antalet hemlösa barnfamiljer att öka, säger Johan Krantz till Hem & Hyra.

Så länge man inte lyckas få in dem på den ordinarie hyresmarknaden igen fortsätter antalet hemlösa barnfamiljer att öka.
Johan Krantz, analytiker på Kronofogden

Enligt tidningen har även antalet vräkningar av personer utan barn minskat de senaste åren.

Kronofogden efterlyser nu ett bättre samarbete mellan hyresvärdar och socialtjänst för att på så vis kunna fånga upp problemet med eventuella vräkningar i ett tidigare skede för att situationen ska kunna lösas i tid innan hoten om avhysning hinner verkställas.

Förra året drabbades flest barn av vräkningar i Stockholm, Skåne, Västmanland, Västra Götaland och Östergötland.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga