Inrikes #12/2017

Städerska i tågkrasch får 20 000 i skadestånd

Den 14 januari 2013 skenade tåget som städerskan arbetade i ut på trafikspåret, innan det till slut kraschade in i ett bostadshus vid ändstationen Saltsjöbaden. På bilden resterna av tågvagnen efter att den dragits ut ur huset. Foto: Leo Sellén/TT

Trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting och trafikoperatören Arriva beskyllde städerskan som skadades i en tågkrasch 2013 för att ha försökt stjäla tåget. Nu får städerskan 20 000 kronor i skadestånd från Arriva som ersättning för kränkningen.

Den tågstäderska som skadades allvarligt i januari 2013 när det tåg hon arbetade i kraschade in i ett hus i Stockholmsförorten Saltsjöbaden får 20 000 kronor från trafikoperatören Arriva som ersättning för kränkning.

Det framgår av ett strafföreläggande för arbetsmiljöbrott som nyhetsbyrån Siren tagit del av.

Samtidigt får Arriva en företagsbot på 500 000 kronor för att de på rad punkter brustit i sitt säkerhetsarbete.

– Vi kommer inte att överklaga. Den här händelsen kunde ha slutat mycket värre och pengarna är helt underordnade i sammanhanget, säger Arrivas kommunikationschef Christer Ekelund till Siren.

Vi kommer inte att överklaga. Den här händelsen kunde ha slutat mycket värre.
Christer Ekelund, kommunikationschef, Arriva

Det var den 14 januari 2013 som tåget som städerskan arbetade i plötsligt drog iväg från depån och i full fart skenade ut på trafikspåret, innan det till slut kraschade in i ett bostadshus vid ändstationen Saltsjöbaden.

Trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting, som ägde spår och vagnar, och Arriva, som drev trafiken, beskyllde omedelbart städerskan för att ha stulit tåget, vilket även blev polisens första version. Kvinnan anhölls misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse.

– Tåget har tillgripits på Neglinge station. Det som sedan har hänt är som hämtat ur en film, sade Robert Heurgren, informationsansvarig vid Nackapolisen.

Juwanro Haddad.
Juwanro Haddad. Foto: Claudio Bresciani/TT

Efterhand framkom det att städerskan i stället var helt oskyldig och att tåget kraschat in i huset till följd av säkerhetsbrister som antingen tågoperatören eller Trafikförvaltningen var ansvariga för.

Juwanro Haddad, ordförande för Sekos klubb på lokalbanorna i Storstockholmsområdet, uppgav för Arbetaren i en intervju en tid efter tågkraschen att säkerhetsbristerna på Saltsjöbanan ingalunda varit okända för arbetsköparen innan olyckan.

– Min egen erfarenhet är att den tekniska möjligheten finns att förhindra en sådan här olycka, sade han.

Min egen erfarenhet är att den tekniska möjligheten finns att förhindra en sådan här olycka.
Juwanro Haddad, ordförande för Sekos klubb på lokalbanorna, till Arbetaren 2013

Städerskan som tjänstgjorde på tåget ådrog sig allvarliga skador. I en intervju med Sekotidningen från våren 2013 berättade hon att hon bland annat fick en fraktur i bäckenet, nio brutna revben, en punkterad lunga och punkterad hjärtsäck.

– Jag har hört att någon höjdare där på Arriva vill komma och be om ursäkt personligen. Och det vet jag inte riktigt hur jag ställer mig till. Det känns ganska konstigt, sade städerskan i intervjun.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga