Utrikes #12/2017

Oro över eskalerande våld mot rohingyafolket

Burmesisk militär inledde en offensiv efter att flera burmesiska gränsvakter dödades i oktober i den nordliga delstaten Rakhine. Sedan dess har omkring 90 000 människor flytt och 66 000 har tagit sig över gränsen in till grannlandet Bangladesh. Foto: Amnesty International/TT

FN:s sändebud för mänskliga rättigheter i Burma uttrycker stark oro för det upptrappade våldet och diskrimineringen som drabbar det statslösa, muslimska minoritetsfolket rohingya. I en slutrapport som släpps i mars vittnar flyktingar ur gruppen rohingya om ofattbara brutala övergrepp och mord utförda av burmesisk militär.

Yanghee Lee, FN:s särskilda sändebud i Burma, har nyligen återvänt efter en resa till landet.

– Att regeringen fortsätter att gå i försvarsställning när anklagelser om allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna ständigt rapporteras innebär att regeringen förlorar i trovärdighet, säger hon.

Hon menar att denna reaktion inte bara är kontraproduktiv utan också bidrar till att det hopp som svept över landet kan släckas.

Efter ett halvt sekel av militärstyre höll Burma ett val 2015 som hyllades som ett stort steg mot en fullvärdig demokrati och Aung San Suu Kyi ledde partiet NLD till valseger. Men Aung San Suu Kyi har kritiserats för att hon inte vidtagit åtgärder för att skydda landets minoritetsgrupper.

Trots att minoritetsfolket rohingya levt i många generationer i Burma vägrar landets myndigheter att ge folkgruppen medborgarskap. De flesta är mycket fattiga och får inte resa utan tillstånd och har inte heller tillgång till sjukvård. FN:s flyktingorgan UNHCR har kallat folkgruppen ”den mest förföljda i världen”.

Burmas folkvalda ledare Aung San Suu Kyi kritiseras för att hon inte står upp för landets minoriteter. Här en protest utanför Burmas ambassad i Jakarta i Indonesien i november.
Burmas folkvalda ledare Aung San Suu Kyi kritiseras för att hon inte står upp för landets minoriteter. Här en protest utanför Burmas ambassad i Jakarta i Indonesien i november. Foto: Dita Alangkara/TT

Burmesisk militär inledde en offensiv efter att flera burmesiska gränsvakter dödades i oktober i den nordliga delstaten Rakhine. Sedan dess har omkring 90 000 människor flytt och 66 000 har tagit sig över gränsen in till grannlandet Bangladesh.

Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, OHCHR, rapporterar om sexuellt våld, utomrättsliga avrättningar, tortyr och påtvingade försvinnanden i samband med den brutala militärinsatsen.

Ett ögonvittne berättar för OHCHR om hur morföräldrarna misshandlades av militär och bands vid ett träd som sedan sattes i brand. Mer än hälften av de 101 kvinnor som har intervjuats i FN-rapporten uppger att de har utsatts för våldtäkt eller någon annan form av sexuellt våld. Bland dessa finns både gravida kvinnor och unga flickor.

 Jag anser att det inte är så troligt att dessa desperata människor skulle vara villiga att bränna ned sina hus för att bli utan ett hem bara för att smutskasta regeringen.
Yanghee Lee, FN:s särskilda utsända i Burma

Enligt OHCHR har myndigheterna i Burma med stor sannolikhet gjort sig skyldiga till brott mot mänskligheten.

Yanghee Lee konstaterar att även om myndigheterna måste agera vid attacker så måste de samtidigt uppfylla sina skyldigheter när det gäller rättssäkerhet och mänskliga rättigheter.

Enligt OHCHR har hundratals bostäder, byar och moskéer avsiktligt bränts ned. Ögonvittnen uppger att endast de bostäder som tillhört buddhister lämnats orörda. Människorättsorganisationen Human Rights Watch beräknar att 1 500 byggnader förstörts.

Regeringen förnekar att detta har skett och uppgav i mötet med Yanghee Lee att bybor själva bränt ned sina hus för att få internationella aktörer att hjälpa till att bygga bättre bostäder. Myndigheterna uppgav att det hela var en del i en propagandakampanj som syftar till att smutskasta landets säkerhetstjänst.

– Jag anser att det inte är så troligt att dessa desperata människor skulle vara villiga att bränna ned sina hus för att bli utan ett hem bara för att smutskasta regeringen, säger Yanghee Lee.

De som flyr ställs inför nya utmaningar i mottagarländerna. Många från minoritetsfolket rohingya har sökt sig till Bangladesh, men med hänvisning till befolkningstryck och säkerhetsfrågor har landet motat bort många flyktingar. Enligt Amnesty International har bangladeshiska myndigheter nekat flyktingar asyl och hundratals människor har sänts tillbaka till Burma.

Internationella grupper och ledare har krävt att man säkrar att humanitära organisationer har fritt tillträde till alla delar av den nordliga delstaten Rakhine.

Burmas regering har meddelat att en kommitté har tillsatts för att undersöka situationen i delstaten, men människorättsorganisationen Human Rights Watch kräver att regeringen också bjuder in FN att medverka i en oberoende utredning.

FN:s sändebud för mänskliga rättigheter i Burma kommer att presentera slutrapporten från resan för FN:s människorättsråd i mars.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga