Film #12/2017

Dystert om kvinnoroller

I filmen Exfrun porträtteras ”flickvännen”, ”hustrun” och ”exfrun”, samtliga med komplicerade och inte speciellt hälsosamma relationer till sina partners respektive före detta partners. Foto: Press

[FILM] Exfrun Regi: Katja Wik Biopremiär den 17 februari Långfilmsdebuterande regissören Katja Wik ska ha fått sin idé till satiren Exfrun genom iakttagelser av kvinnor ur olika generationer och vill sätta fokus på begränsningar kvinnor skapar för sig både medvetet och omedvetet. I sin helhet handlar det om kvinnors roller i det heterosexuella äktenskapet eller […]

[FILM] Exfrun
Regi: Katja Wik
Biopremiär den 17 februari

Långfilmsdebuterande regissören Katja Wik ska ha fått sin idé till satiren Exfrun genom iakttagelser av kvinnor ur olika generationer och vill sätta fokus på begränsningar kvinnor skapar för sig både medvetet och omedvetet. I sin helhet handlar det om kvinnors roller i det heterosexuella äktenskapet eller parrelationen.

Filmen följer tre kvinnor i olika livsskeenden. Vi möter ”flickvännen”, ”hustrun” och ”exfrun”, samtliga med komplicerade och inte speciellt hälsosamma relationer till sina partners respektive före detta partners. Det är en ganska dyster bild som ges och det blir inte bättre av att karaktärerna snarast är karikatyrer på sig själva; flickvännen som anpassar sig snällt för att hålla pojkvännen nöjd, den mestadels passivt aggressiva hustrun och den ältande exfrun där barnen kommer i kläm.

Om man kan få sympati för någon av de vuxna är det snarast hos de kvinnliga birollerna, som den förmodat ensamstående kvinnan som inte drar sig för att supa och åtminstone gör ett försök att diskutera politik med värden, men hamnar i skottlinjen mellan de äkta makarna när dessa spelar ut varandra och sin äktenskapskris på vännens 40-årsfest (där för övrigt politiska meningsskiljaktigheter mellan gästerna går att överbrygga med några stadiga supar).

Jag har svårt att se humorn i filmen, även om det finns en del scener som uppvisar ”träffsäker” tragikomik, och skulle gärna sett glimten av en djupare analys. Till exempel den unga flickvännen som befinner sig i ett förhållande som uppvisar destruktiva drag med en uppenbart svartsjuk, kontrollerande partner.

Katja Wik vill dock inte erbjuda lösningar utan visa på situationer och mönster som upprepar sig och ingår i en struktur i syfte att öppna upp för diskussion. Och visst är jag är övertygad om att en sådan diskussion behövs – ett ojämställt privatliv medför negativa konsekvenser, i synnerhet för dem som i praktiken dubbelarbetar.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga