Utrikes #11/2017

”Utrotningspolitik mot oppositionella i Syrien”

”Hemland, ära, trohet. Vi bygger det tillsammans” står det på denna affisch med Syriens president Bashar al-Assad i det krigshärjade Aleppo. Upp till 13 000 personer ska ha hängts i det före detta syriska militärfängslet Saydnaya mellan åren 2011 och 2015 Foto: Hassan Ammar/TT

13 000 avrättningar av oppositionella i det syriska Saydnaya-fängelset. Det är siffrorna Amnesty presenterar i den nya rapporten ”Mänskligt slakthus”, och som bland annat bygger på vittnesmål från fångvaktare, advokater och före detta fångar i regimens fängelser.

Det är vidriga beskrivningar som kommer fram i Amnestys senaste rapport, som organisationen arbetat med under ett år. Upp till 13 000 personer ska i störta hemlighet ha hängts i ökända före detta militärfängslet Saydnaya mellan åren 2011 och 2015. Siffran baseras på uppgifter från personer som själva suttit inspärrade eller som arbetat inom regimens fängelsemyndighet.

De dödsdömda ska, enligt vittnesmålen, ha hämtats från sina celler under eftermiddagarna med löften om att de skulle förflyttas till ett annat fängelse. I stället ska de ha misshandlats svårt innan de senare samma natt hängts.

Enligt en tidigare fångvaktare som har intervjuats ska ska vissa av de många fångarna vägt för lite för att dödas av själva hängningen. De ska då ha plockats ned och fått nacken avbruten på marken.

Kropparna ska sedan ha dumpats i massgravar utan att någon anhörig underrättats, står det i den omfattande rapporten. De oerhört brutala metoderna ska, enligt Amnesty, ha godkänts av regimen och har drabbat alla typer av oppositionella.

– Det är förbjudet att sitta ned, så de står upp. Och vi börjar skrika åt dem. Vi börjar slå dem. Vi vet att de kommer att dö ändå, så vi kan göra vad vi vill med dem, säger ett vittne som arbetat på ett militärfängelse i landet.

Vi vet att de kommer att dö ändå, så vi kan göra vad vi vill med dem.
Vittne som arbetat på syriskt militärfängelse

Enligt andra vittnesuppgifter, från personer som säger sig ha hört avrättningarna från cellerna bredvid, kunde upp till 50 personer hängas varje natt. Avrättningarna försiggås av summariska rättegångar som ofta inte varar mer än två minuter och erkännanden pressas ofta fram under tortyr som bland annat våldtäkt.

– Det är fruktansvärda vittnesmål som vi fått ta del av. Vi har ju vetat om det här innan, men det som är nytt är den utrotningspolitik mot alla typer av oppositionella bedrivs och som är medvetet utformad. Det handlar om helt vanliga civila som inte tycker som regimen. Och så pass grova kränkningar att det är brott mot mänskligheten det rör sig om, säger Ami Hedenborg, pressekreterare på svenska Amnesty, till Arbetaren.

Rapporten bygger på direktintervjuer som Amnesty gjort med 84 vittnen och organisationens slutsats är, precis som Ami Hedenborg säger, att det pågår en utrotningskampanj mot alla typer av oppositionella i landet. Såväl läkare, journalister och hjälparbetare som politiska dissidenter och människor som deltagit i regimkritiska demonstrationer ska ha avrättas.

De som är ansvariga för dessa fruktansvärda brott måste ställas inför rätta.
Lynn Maalouf, chef för Amnestys researchteam vid regionkontoret i Beirut

Nu uppmanar Amnesty FN att inleda en oberoende undersökning av avrättningarna och de kräver bland annat att Ryssland och Iran, som stödjer president Bashar al-Assad, sätter press på regimen för att omedelbart stoppa avrättningarna.

Lynn Maalouf, Amnesty.
Lynn Maalouf, Amnesty. Foto: Bilal Hussein/TT

– Det kallblodiga dödandet av tusentals försvarslösa fängslade tillsammans med det noga uttänkta och den systematiska fysiska och psykiska tortyren i Saydnaya får inte fortsätta. De som är ansvariga för dessa fruktansvärda brott måste ställas inför rätta, säger Lynn Maalouf, chef för Amnestys researchteam vid regionkontoret i Beirut, i ett pressmeddelande.

Vid sidan om avrättningarna och den fysiska tortyren ska även flera fångar systematiskt nekats både vatten och mat under långa perioder.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga