Utrikes #11/2017

UNHCR kräver att EU agerar för flyktingar

Flyktingräddningsinsats i Medelhavet av Sjöräddningssällskapet och Gula båtarna i slutet av 2015. En pappa och hans son flyter i vattnet på något som ser ut som en plywoodskiva. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Antalet dödsfall på Medelhavet översteg 5 000 förra året, den högsta siffran någonsin, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. EU-länderna måste vidta kraftfulla åtgärder för att ta itu med förlusten av liv på Medelhavet och de svåra förhållandena för migranter och flyktingar i Libyen, anser UNHCR och Internationella organisationen för migration, IOM.

Enligt UNHCR och IOM måste EU agera för att rädda liv till havs och på land, stärka rättssäkerheten och bekämpa kriminella nätverk.

Uppmaningarna kom i samband med fredagens informella möte i Maltas huvudstad Valletta för EU:s stats- och regeringschefer.

Organisationerna uppmanade också till att gå ifrån systemet med att automatiskt placera människor i förvar i Libyen. UNHCR och IOM lyfter fram de omänskliga förhållanden flyktingar och migranter utsätts för i landet. 

I stället bör det finnas öppna mottagningscenter som erbjuder ett säkert och anständigt mottagande, även för barn och de som fallit offer för människohandel”, skriver organisationerna. 

Säkerhetsrestriktioner fortsätter att förhindra våra möjligheter att bistå med livräddande hjälp och grundläggande service till de mest utsatta.”
UNHCR och IOM i sin uppmaning till EU

De framhåller också att stöd behövs för att registrera nyanlända, behandla asylansökningar och erbjuda möjlighet till säker vidarebosättning. 

Säkerhetsrestriktioner fortsätter att förhindra våra möjligheter att bistå med livräddande hjälp och grundläggande service till de mest utsatta. Att humanitära organisationer får tillträde måste förbli en prioritet. Med tanke på den nuvarande situationen är det inte lämpligt att betrakta Libyen som ett säkert tredjeland eller att genomföra behandlingar av asylansökningar i Nordafrika”, skriver UNHCR och IOM.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga