Inrikes #11/2017

Stora brister upptäckta i arbetsmiljö för inhyrda

Bemanningsanställda skadas dubbelt så ofta på jobbet som direktanställda. Värst olycksdrabbat är jobbet som inhyrd truckförare, följt av lager- och terminalarbetare. Foto: Fredrik Persson/TT

Bemanningsanställda är mest utsatta för skador på jobbet. Värst drabbade är inhyrda truckförare. Arbetsmiljöverkets granskning av branschen har visat på stora brister. Myndigheten fortsätter nu kontrollen.

Sedan hösten förra året har Arbetsmiljöverket tittat närmare på den skadedrabbade bemanningsbranschen. Resultaten visar på att arbetsmiljön är väsenskild från direktanställdas. Av de granskade bemanningsföretagen har de flesta fått anmärkningar.

– Vi har hittat ganska mycket brister. Både hos kunderna och hos bemanningsföretagen. Men allra mest hos bemanningsföretagen, säger Heli Aarnipuro, samordnare för Arbetsmiljöverkets granskning, till tidningen Transportarbetaren.

Vi har hittat ganska mycket brister. Både hos kunderna och hos bemanningsföretagen. Men allra mest hos bemanningsföretagen.
Heli Aarnipuro, samordnare för Arbetsmiljöverkets granskning

Bemanningsanställda skadas på jobbet dubbelt så ofta som direktanställda. Värst olycksdrabbat är jobbet som inhyrd truckförare, följt av lager- och terminalarbeten. Under de senaste fem åren har nästan 500 uthyrda truckförare och 350 lagerassistenter råkat ut för olyckor på jobbet. Situationen har fått Arbetsmiljöverket att titta närmare på branschen och hittills har verkets inspektörer besökt 247 arbetsplaster. Av dessa har 149 tvingats åtgärda brister.

Tidningen Transportarbetaren har gått igenom inspektörernas rapporter och funnit flera bemanningsföretag som helt saknar rutiner för att inrapportera risker och olyckor. De fann också flera kundföretag som varken informerar de inhyrda om risker eller vart de ska vända sig om de själva finner arbetsmiljöbrister.

– Anledningen till att man har bemanning är oftast att man skalar av vissa uppgifter till bemanningsföretagen. De inhyrda brukar få de tyngre och skitigare jobben, säger Lars Karlsson, tidigare inhyrd lagerarbetare, till tidningen.

Arbetsmiljöverkets särskilda granskning kommer att fortsätta under 2017.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga