Film #11/2017

Iskallt porträtt av chockad vaxdocka

Nathalie Portman spelar Jackie Kennedy som besatt av att genom en jättemanifestation skapa ett äreminne över sin döde make som ska leva in framtiden. Foto: William Gray

Jaqueline ”Jackie” Kennedy var 34 år gammal när hon blev änka med två små barn. [FILM] Jackie Regi: Pablo Larrain Intresset för just denna kvinna består i att hon var gift med John ”Jack” Kennedy som mördades efter drygt två och ett halvt år som USA:s president. Hans korta ämbetsperiod präglas och har fått sitt […]

Jaqueline ”Jackie” Kennedy var 34 år gammal när hon blev änka med två små barn.

[FILM] Jackie
Regi: Pablo Larrain

Intresset för just denna kvinna består i att hon var gift med John ”Jack” Kennedy som mördades efter drygt två och ett halvt år som USA:s president. Hans korta ämbetsperiod präglas och har fått sitt eftermäle av några dramatiska världsangelägenheter som Kubakrisen och en kraftig ökning av amerikanska soldater till kriget i Vietnam.

Både Jack och Jackie tillhörde USA:s överklasskikt med såpad bana redan från de exklusiva privatskolorna; smak och stil (utåt) var livsviktigt och för Jackie präglades perioden som landets första dam av att dekorera Vita huset och sig själv med största möjliga glamour. Hon charmade hela världen så pass att Jack drog ned varma skratt när han på statsbesöken gärna presenterade sig som hennes bihang.

Hon visste allt om yta – efter mordet behöll hon sin blodbestänkta dräkt på under flera timmar, bland annat när vicepresident Johnson svor presidenteden. Den treårige sonen regisserades att göra honnör vid sin fars kista och hennes ansikte lätt skönjbart bakom den svarta slöjan är en ikonisk bild.

Pablo Larrains film berättar om dagarna efter mordet den 22 november 1963 och om änkans hårda tyglar kring begravningen som skedde den 25 november. Nathalie Portman spelar Jackie som besatt av att genom en jättemanifestation skapa ett äreminne som ska leva in framtiden och placera hennes man bredvid legenden Abraham Lincoln – hon lutar sig mot det trygga formskapandet för att själv överleva.

Portman gör en vaxdockelik karaktär som knappast gör rollen rättvisa.

Portman gör en vaxdockelik karaktär som knappast gör rollen rättvisa – vem uppträder inte som en robot i hennes situation? Att den backas upp av en återskapad journalfilm kring en rundtur i Vita huset gör inte porträttet mer trovärdigt – Jackie var inte någon vidare skådespelerska. Det som är mest rörande är att se hennes ensamhet där inte ens barnen verkar stå henne särskilt nära.

Nu vet vi ju att hon hade intim kontakt med bland andra makens bror, Robert Kennedy, under längre tid, bland annat dessa dagar, men detta ingår förstås inte i den iskalla ytan som Larrain vill presentera oss för.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga