Inrikes #10/2017

Tre nazister från NMR anhållna för bombdåd

Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar på Mynttorget i Stockholm i november. Nu sitter tre av nazistorganisationens medlemmar anhållna för bland annat bombdådet mot Syndikalistiskt Forum i Göteborg dagen innan demon på bilden. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ytterligare en man med kopplingar till nazistorganisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har gripits misstänkt för inblandning i de tre bombattentaten i Göteborg den senaste tiden. Enligt SÄPO har nu samtliga tre anhållna kopplingar till NMR.

Bombattentaten, som Arbetaren tidigare rapporterat om, riktade sig mot två asylboenden och mot bokkaféet Syndikalistiskt Forum i centrala Göteborg.

SÄPO, som leder utredningen, misstänker ett samband mellan de tre attackerna och i torsdags greps en femtioårig man i norra Sverige misstänkt för inblandning. Han, precis som de två andra anhållna, ska enligt polisen ha kopplingar till den militanta och nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, NMR.

Det första attentatet var det mot Syndikalistiskt Forum och ägde rum sent på kvällen den 11 november förra året. Ingen person kom till skada, men byggnaden skadades och kammaråklagare Mats Ljunqvist säger till SVT att sprängningen utlöstes av en tidsinställd bom.

De andra bombattentaten riktade sig mot två flyktingboenden på Lilleby camping och i Västra Frölunda. En person skadades lindrigt vid en av attackerna.

De tre männen är nu misstänkta för bland annat försök till allmänfarlig ödeläggelse och mordförsök, rapporterar SVT.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga