Litteratur #10/2017

Svåra frågor i berättelse om barn på flykt

Dresdens djurpark som den avbildades en gång i tiden – före Hitler, kriget och bombningarna. Bild: Die Gartenlaube/Wikimedia Commons

En elefant i trädgården? Kan det stämma? Karl har fått följa med sin mamma som är sjuksköterska till äldreboendet när hon jobbar extra på helgen och får av en av de boende höra en dramatisk berättelse. [BOK] Flykten från den brinnande staden Michael Morpurgo Wahlströms, 2016 | För barn 9–12 år Den går tillbaka till år […]

En elefant i trädgården? Kan det stämma? Karl har fått följa med sin mamma som är sjuksköterska till äldreboendet när hon jobbar extra på helgen och får av en av de boende höra en dramatisk berättelse.


[BOK] Flykten från den brinnande staden
Michael Morpurgo
Wahlströms, 2016 | För barn 9–12 år

Den går tillbaka till år 1945, där sextonåriga Elizabeth, hennes lillebror Karli och deras mamma befinner alldeles utanför sin hemstad Dresden när de ser bombplanen komma. De har alla tre tagit sig ut från staden eftersom deras tama elefant gett sig av.

Elizabeths och Karlis mamma arbetade nämligen som djurskötare på Dresdens djurpark och hade själv varit med och förlöst elefantungen, som hon uppkallade efter sin favoritsångerska Marlene Dietrich, som ständigt spelades på grammofonen därhemma. Mamman var väldigt fäst vid ”sin” elefant Marlene och brukade låta barnen hälsa på i djurparken, även om Elizabeth till en början inte var lika förtjust i elefanten som sin mamma och lillebror.

En dag berättar djurparkens direktör att djuren måste avlivas ifall bombplanen kommer, för annars kan de slippa lös i staden och bli farliga för människorna, särskilt de stora rovdjuren och elefanterna. Elizabeths mamma övertalar honom att åtminstone få ta hem Marlene till sig och det är så de får sin elefant i trädgården.

Han vill skildra människorna bakom katastroferna och gör det gärna genom att precis som i de klassiska sagorna lyfta fram ”outsidern”.

Brittiske Michael Morpurgo har skrivit över hundra barn- och ungdomsböcker av vilka samtliga getts ut, och har också fått flera priser för sina böcker. Han vill skildra människorna bakom katastroferna och gör det gärna genom att precis som i de klassiska sagorna lyfta fram ”outsidern”.

I Flykten från den brinnande staden får vi möta en tysk familj med en pacifistisk mor, en pappa som är ute i kriget och de bägge barnen, varav brodern – fastän han är liten och klen, har svår astma och haltar sedan födseln – älskar att marschera vid sidan om alla ”uniformer och flaggor på gatorna”, trots att de andra barnen retar honom. Medan storasyster, som med sin starka känsla för rättvisa ser nazisternas stormtrupper lämna misshandlade judar i rännstenen, får höra hemma att det inte är säkert att prata om någonting politiskt överhuvudtaget.

Morpurgo lyckas skickligt väva in 1900-talshistoria, politik och svåra frågor i en berättelse om barn på flykt som, de historiska detaljerna åsido, har hög aktualitet i dag också.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984