Utrikes #10/2017

Ny bosättarlag – “totalt game over för Palestina”

Ett palestinskt hem i östra Jerusalem totaldemolerat för att ge plats för nya israeliska bosättningar. I dag finns det 630 000 illegala bosättare på palestinsk mark – med Donald Trump vid makten i USA kan de bli ännu fler. Foto: Johanna Svanelid/TT

I skuggan av Donald Trumps installation i Vita Huset har den israeliska högerregeringen godkänt 6000 nya bosättarhem på det ockuperade Västbanken. Premiärminister Benjamin Netanyahu känner, trots omvärldens kraftiga fördömanden, vind i seglen. Den nya israeliska offensiven kan innebära ett ”game over” för Palestina, menar experter Arbetaren talat med.

Den infekterade konflikten mellan Israel och Palestina riskerar att gå in i en helt ny fas i och med Donald Trumps makttillträde i USA. De redan 630 000 illegala bosättarna kommer att bli betydligt fler.

Trots att det strider mot internationell lag, och så sent som i december fördömdes genom en resolution i FN:s säkerhetsråd, fortsätter Israel sin aggressiva politik. För samtidigt som israelisk polis nu vräker 42 bosättarfamiljer planeras ett nytt lagförslag som innebär en legalisering av bosättningar på privat palestinsk mark.

Något som skulle få enorma konsekvenser. Det menar Björn Brenner som är Mellanösternforskare på Försvarshögskolan.

– Det är enormt oroande och utvecklingen går nu in i en helt ny era i och med Donald Trump. Obama satte visserligen aldrig ned foten ordentligt, men han höll åtminstone emot och fördömde bosättningarna. Nu går vi mer och mer mot ett totalt game over för Palestina, säger Björn Brenner till Arbetaren.

Det är djupt problematiskt. FN:s resolution som är antagen av säkerhetsrådet är ju per definition internationell lag.
Björn Brenner, Mellanösternforskare på Försvarshögskolan

Både EU, FN och i stort sett en enad omvärld menar att den nuvarande israeliska politiken är ett allvarligt hot mot tankarna på en tvåstatslösning. Men Israel har ännu inte visat några som helst tecken på att ge med sig, snarare tvärtom.

Sedan Trump, som aldrig fördömt bosättningarna, tillträdde för två veckor sedan har fyra nya beslut om totalt 6 000 bosättarhem på ockuperat område klubbats.

– Det är djupt problematiskt. FN:s resolution som är antagen av säkerhetsrådet är ju per definition internationell lag. Och om den inte efterlevs borde ju FN så klart agera, det har de ju gjort i andra oroshärdar förr, säger Björn Brenner.

Han menar, precis som många andra, att den nya tuffare politiken är ett sätt för ockupationsmaktens premiärminister Benjamin Netanyahu att positionera sig. Premiärministern står under korruptionsanklagelser och enligt den israeliska fredsrörelsen är den senaste bosättarpolitiken ett sätt för honom att avleda uppmärksamhet från det.

Anders Persson.
Anders Persson. Foto: Lunds universitet

Det samtidigt som han försöker fiska röster bland den ultranationalistiska högern som vill gå ännu längre än den sittande regeringen. En åsikt som även delas av Anders Persson, doktor i statsvetenskap med fokus på Israel och Palestina vid Lunds Universitet.

– Jag tror att Netanyahu kommer att fortsätta bygga och att vi rör oss allt längre bort från en tvåstatslösning så som vi föreställt oss den, säger Anders Persson till Arbetaren.

Även han pekar på den nya amerikanska administrationen med Donald Trump i spetsen.

– Den israeliska högerregeringen känner sig segerrusig, nästan hög, i vissa avseenden. De ser den största chansen på 50 år att helt ändra spelreglerna i konflikten i och med Trump.

Israel är mycket starkare än vad de flesta tror.
Anders Persson, doktor i statsvetenskap med fokus på Israel och Palestina

I resolutionen som fattades av FN:s säkerhetsråd innan Donald Trump tillträtt, och där USA valde att lägga ned sin röst, kräver man att Israel omedelbart stoppar byggandet av bosättningar. Trump har dock riktat hård kritik mot den före detta Obama-administrationen för att inte använda sitt veto i frågan.

Men trots detta ser alltså inte Israel ut att ändra sig.

– Det här är en av de största konsensusfrågorna i internationell politik. Omvärlden är mer enad i den här frågan än sådant som rör vapen och trafficking. Men Israel är mycket starkare än vad de flesta tror, säger Anders Persson.

Vad tror du att EU, som gång på gång fördömt bosättningarna, kommer att göra?

– De har som sagt fördömt det här hundratals gånger. Men den här gången kanske det faktiskt kan få bägaren att rinna över. EU har ju massor av verktyg att använda sig av och det är möjligt att de skulle kunna ta till någon form av ekonomiska sanktioner. FN däremot ser jag som enormt försvagat i och med Trump och USA:s vetorätt.

Björn Brenner tror däremot att det finns en viss oro inom den israeliska regeringen för att FN kommer att agera, i form av bland annat den internationella brottmålsdomstolen.

Han tror också att våldet i området nu kan komma att trappas upp.

– Det har ju hotats med det. Och desto mer uppenbart det blir för palestinierna att de närmar sig en ”game over” desto mer ökar frustrationen, säger Björn Brenner.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan