Utrikes #9/2017

Londonpalats ockuperat – omgjort till härbärge

Det 200 år gamla och 1 329 kvadratmeter stora Londonpalatset har stått tomt i väntan på att dess ägare, den ryska oligarken Andrej Gontjarenko, ska inleda renovering. Nu har ockupanterna gjort om det till härbärge för hemlösa. Foto: Autonomous Nation of Anarchist Libertarians

Brittiska husockupanter har självsvåldigt förvandlat ett tomt 160-miljoners stadspalats i centrala London till härbärge för hemlösa. Den ryska oligark som äger huset har nu i domstol ansökt om att få ockupanterna vräkta.

Stadspalatset i centrala London är med säkerhet landets mest grandiosa härbärge för hemlösa för närvarande. Sedan en vecka tillbaka har huset ockuperats av den anarkistiska aktionsgruppen Autonomous Nation of Anarchist Libertarians, förkortat ANAL.

I stället för att låsa in sig öppnade ockupanterna dörrarna för stadens hemlösa.

På tisdagen ansökte ägaren, via ett holdingbolag i Gibraltar, i domstol om att få vräka de utomrättsliga välgörarna.

– Vi har gjort det här eftersom det är kallt och vi har en massa hemlösa människor kring Victoriastationen som behöver tak över huvudet. Vi utredde byggnaden innan vi tog den och såg att den ägdes av en rysk oligark och konstaterade att skadan det gör honom jämfört med nyttan det ger de hemlösa blir noll, säger Tom Fox, en av ockupanterna, till Daily Mail.

Vi har gjort det här eftersom det är kallt och vi har en massa hemlösa människor kring Victoriastationen som behöver tak över huvudet.
Tom Fox, ockupant, till tidningen Daily Mail

Det 200 år gamla, och 1 329 kvadratmeter stora, palatset har stått tomt i väntan på att dess ägare, den ryska oligarken Andrej Gontjarenko, ska inleda renovering. Eftersom byggnaden senast huserat det spanska kulturinstitutet Instituto Cervantes är byggnaden klassad som kommersiell fastighet.

Enligt brittisk lag är ockupation av en sådan fastighet inte i grunden ett brott. Polisen har därför inte befogenhet att agera om inte uppenbara brott har skett, såsom till exempel inbrott i byggnaden. Enligt ockupanterna gick de in via ett öppet fönster. I stället för att försöka få ut ockupanterna har polisen agerat till deras försvar mot stenkastande angripare, som enligt ockupanterna själva ska ha varit högerradikaler.

– Polisen har varit väldigt bra. Jag har pratat med dem i telefon och de ville då bara ta reda på om alla var okej. Vi är väldigt irriterade över att stenkastarna orsakat skador på fastigheten genom att krossa några av fönstren. Vi har försökt hålla den ren och snygg och se efter den åt herr Gontjarenko, säger ockupanten Jed Miller till The Guardian.

Vi har försökt hålla den ren och snygg och se efter den åt herr Gontjarenko.
Jed Miller, ockupant, till tidningen The Guardian

Enligt den brittiska regeringens senaste siffror står 600 000 bostäder tomma, varav 200 000 har stått tomma i mer än sex månader, samtidigt som den akuta hemlösheten ökat med 16 procent sedan förra året. Med hemlös avses i detta fall personer som tvingas sova utomhus.

Just den stadsdel där det nu ockuperade huset är beläget, Westminster, har landets högsta andel akut hemlösa, enligt de senaste siffrorna 260 personer. Två av dem, mor och dotter, har med 23 andra hemlösa under den senaste veckan i stället fått sova i den ryske oligarkens blivande hem.

– Westminsters stadsdelsförvaltning vill skicka hemlösa som oss ut ur London och det finns inte mycket hjälp att få för en hemlös kvinna, säger den hemlösa modern till The Guardian.

Samtidigt som 200 000 bostäder står tomma råder det stor bostadsbrist i Storbritannien – i debatten har talar man om en bostadskris. I dess spår har både hyror och pris för att köpa bostad skjutit i höjden. Samtidigt köps allt fler bostäder i centrala London upp av rika utlänningar. Det är något som husockupanterna velat belysa med sin aktion.

– För oss handlar det om att visa på bostads- och hemlöshetskrisen. Den här byggnaden i sig är inte anledningen till den, men det är en byggnad som lämnats tom, säger Tom Fox Daily Mail.

Men även om problemet verkar permanent säger sig husockupanterna vara medvetna om att den nuvarande lösningen är tillfällig. Den 7 februari har de blivit beordrade att infinna sig i rätten och de räknar med att vräkningsfirman anländer tre dagar senare. Det är heller inte första gången ANAL ockuperar paradbostäder i Londons innerstad.

Miljardären Andrej Gontjarenko har under de senaste fem åren köpt fyra fastigheter i centrala London, varav den dyraste för motsvarande 1,3 miljarder kronor. Köpet ledde till att fastigheten utnämndes till ”det dyraste hemmet i Storbritannien”. Det nu ockuperade huset är den billigaste av Andrej Gontjarenkos fastigheter i London.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984