Signerat #9/2017

Du kan inte förändra dig

Jona Elings Knutsson, läkare. Foto: Arbetaren

Nytt år och nya löften. All tillgänglig forskning visar att livsstilsförändringar är extremt svåra att genomföra. Trots massor av kreativa förslag på hur man bäst för­ändrar sig eller hjälper andra att göra det visar sig de flesta idéer rätt värdelösa när de testas vetenskapligt.

Varje nytt år lockar till nya löften. Den gamla personen ska förbättras. Den ska bli smalare, starkare, ha mindre skärmtid. Ovanor ska brytas och nya plågsamma rutiner påbörjas. Det låter så härligt, som att städa när det är riktigt skitigt, eller måla om i hallen.

Efter några veckor eller månader när visionerna grusats finns det alltid någon med ännu klenare framgång att snegla på. Hon, den där, hon som köpte både gymkort och nya träningsskor. Hon har då inte gått ned ett gram. Skadetrösten är varm. Det finns alltid en större loser.

All tillgänglig forskning visar att livsstilsförändringar är extremt svåra att genomföra. Trots massor av kreativa förslag på hur man bäst förändrar sig eller hjälper andra att göra det visar sig de flesta idéerna rätt värdelösa när de testas vetenskapligt.

Det går helt enkelt inte att förändra sig. Och om det går så är det ändå bara tillfälligt. Obehagligt, eller hur? Vi är ju fria individer med drömmar och viljor, ändå kan vi inte förverkliga dem. Hur går det här egentligen till?

I samtiden är flockdjuret utrotningshotat.

Antingen är människan ett så starkt vanedjur att vi är oförmögna att byta vanor. Det vi präglas till förblir ett evigt ok. Eller så är samhällssystemet och dess sociala konventioner så fyrkantigt att förändring omöjliggörs. Det rådande varat är gjutet i strukturens cement. Båda förklaringarna tvärt emot vad vi lärt oss om fria val och himlen som gräns.

En helt annan teori för att förklara oföränderligsfenomenet är att vi först och främst är flockdjur och präglade att vara tillsammans. Men i samtiden är flockdjuret utrotningshotat. Vi bor ensamma eller isolerade i familjer. Vi kan inte namnet på våra grannar och jobbar så mycket att vi knappt hinner träffa våra vänner.

Dela hemligheter. Bli vän. Gå samman och förändra något.

I ett samhälle präglat av konkurrens frodas egoismen. Tänk om det är flocken som måste förändra sig, inte just du? Men i avsaknad av gemenskap blir hypotesen svår att pröva. Därför önskar jag att alla lovar att stödja flocken år 2017.

Upprätthåll relationer, skapa nya. Dela hemligheter. Bli vän. Gå samman och förändra något. Hitta nya möten. Bryt ensamheten. Sluta konkurrera. Våga vara svag. Var stark tillsammans. Be om hjälp. Hjälp till. Älska lite mer ohämmat. Stoppa orättvisor lite mer högljutt.

Om du tvunget måste träna mer så gör det med några andra. Du kan bevisligen inte förändra dig, inte ens beväpnad med världens alla mindfulness-memes.

Kan vi förändra oss?

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga