Utrikes #7/2017

Aborträtten inskränks åter av republikanerna

USA stod innan maktskiftet i Vita Huset för omkring 30 procent av det globala biståndet för mödrahälsa, och ungefär hälften av pengarna har gått till preventivmedel och preventivmedelsrådgivning. Precis som tidigare republikanska presidenter stryper nu Trump aborträtten. Foto: Bullit Marquez/TT

Återigen skärps reglerna kring abortlagstiftningen i USA. Precis som flera gånger tidigare har republikanerna, med den nytillträdde presidenten Donald Trump, beslutat sig för att använda den så kallade Global Gag-regeln, vilken bland annat innebär ett stopp för allt amerikanskt bistånd till organisationer som arbetar med abort.

Donald Trump hade inte suttit i Vita huset i mer än tre dygn innan beslutet om att återinföra den kontroversiella Global Gag-regeln fattades. Precis som när tidigare republikanska presidenter tillträtt minskar kvinnors rätt till abort dramatiskt, inte bara i USA utan i hela världen.

Vid en presskonferens under måndagen meddelade Vita husets nye talesperson Sean Spicer att Donald Trump ”vill stå upp för alla amerikaner, inklusive de ofödda”. Det väntade beslutet innebär ett stopp för bistånd till utländska organisationer som stödjer kvinnors rätt till abort.

Beslutet kommer att få stora konsekvenser för kvinnor runt om i hela världen. Det menar bland annat den internationella organisationen PAI som arbetar för kvinnors rättigheter och reproduktiva hälsa och som i USA länge fört en kamp för fortsatt ekonomiskt stöd till utländska organisationer som hjälper till med sexualrådgivning och abort.

Enligt organisationen riskerar nu uppe mot 600 miljoner dollar som gått till att förhindra mödradödlighet och oönskade graviditeter att försvinna.

– Vi har en lång historia av finansiering. Reagan ville få ned det till noll. I Trump har vi den typ av president som inte skulle vara rädd för den typen av budgetsänkningar och dessutom har vi republikaner i kongressen som skulle stödja honom i det, säger PAI:s ordförande Suzanne Ehlers i en intervju med The Guardian.

Ända sedan 1984 har republikaner och demokrater slagits om abortfrågan. Biståndspengar har strypts och återinförts beroende på vem som suttit på presidentposten.

Men Donald Trumps vice-president Mike Pence beskrivs som en av de hårdaste abortmotståndarna i den amerikanska politiken och han har under sin tid i kongressen röstat emot varje lagförslag som som försökt stärka både kvinnors och hbtq-personers rättigheter. Pence har även uttalat sig negativt om användandet av kondomer och många grupper oroas nu över vad maktskiftet kan innebära.

– Våra kollegor och samarbetspartners är både skräckslagna och oroade för vad det här kan komma att innebära för kvinnor och flickor framöver, säger Serra Sippel, från organisationen Center for Health and Gender Equity, till The Guardian.

Trumps vice-president Mike Pence beskrivs som en av de hårdaste abortmotståndarna i amerikansk politik. Foto: Matt Rourke/TT

Kristina Ljungros är ordförande för RFSU och sitter även med i styrelsen för International Planned Parenthood Federation, IPPF, som arbetar för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i hela världen. Hon har under många år följt debatten om abortlagstiftning och kvinnors rättigheter noga.

– Det här är väldigt allvarligt och man ska inte underskatta betydelsen av ett sådant beslut. Dödligheten bland de som nu kommer tvingas genomföra illegala aborter kommer att öka och som vanligt är det de mest utsatta och fattiga kvinnorna som kommer att drabbas hårdast, säger Kristina Ljungros, ordförande i RFSU, till Arbetaren.

USA stod innan maktskiftet i Vita huset för omkring 30 procent av det globala biståndet för mödrahälsa, och ungefär hälften av pengarna har gått till preventivmedel och preventivmedelsrådgivning.

Kristina Ljungros. Foto: RFSU

Den nu återinförda lagen innebär att organisationer som arbetar med detta och som får amerikanskt bistånd inte längre får arbeta med abortfrågan över huvud taget, inte ens om de finansierar delar av verksamheten med egna pengar eller med stöd från andra länder. Vilket, enligt RFSU, kommer att innebära stängning av en lång rad kliniker.

– Vi ser just nu en global politisk utveckling som slår hårt mot kvinnors rättigheter, säger Kristina Ljungros.

Vad har den här lagändringen för symbolvärde och hur kan det påverka andra länders politik?

– Det är naturligtvis en viktig symbol och legitimerar inskränkningar i andra länder också. Det finns många krafter, ibland annat Polen och USA, som just nu stärks av varandra. Polariseringen kring abortfrågan har aldrig varit så här stor. Men det finns också andra krafter, ett motstånd mot de här lagarna, som gör att vi inte bara kan lägga oss ned. I stället måste vi samla oss och där blir Sveriges röst i världen och i FN:s säkerhetsråd viktig.

Donald Trump väntas även inom kort tillsätta en ny domare i högsta domstolen. I dag sitter fyra konservativa och fyra liberala domare på posterna och en är ännu vakant. Trump har sedan han påbörjade sin kampanj lovat att ge platsen till en abortmotståndare, vilket i sådana fall skulle innebära att reglerna skärps betydligt även inom landet. Då skulle nämligen delstaterna själva få rätt att stifta sina egna abortlagar utan inblandning av staten.

I samband med installationen av Donald Trump samlades hundratusentals människor runt om i USA för att protestera mot den nya presidenten. Vid demonstrationen i Washington talade bland annat den världskända feministen och politiske aktivisten Angela Davis om vikten att kämpa mot den nya administrationen.

– De kommande 1459 dagarna med Trump kommer att bli 1459 dagar av motstånd. Motstånd på gatan, i klassrum, på arbetsplatserna och inom kulturen, sade hon och uppmanade till kamp mot så väl rasism, sexism och exploatering av arbetare.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984