Utrikes #6/2017

Civila hårt drabbade av bombning i Nigeria

Det utbrunna flyktinglägret i Rann i nordöstra Nigeria som bombades på tisdagen. Minst 90 människor miste livet. Foto: Läkare utan gränser

Dödssiffran stiger efter den nigerianska militärens bombning av ett flyktingläger i de nordöstra delarna av landet. Under fredagen meddelade organisationen Läkare utan gränser att minst 90 personer, varav många barn, omkommit.

Det var i tisdags som militären av misstag genomförde en flygattack mot ett flyktingläger i delstaten Borno i nordöstra Nigeria. Målet var, enligt militären, den islamistiska terrorgruppen Boko Haram. Men företrädare för armén har uppgett att de fått fel koordinater.

Den katastrofala bombningen dödade minst 90 personer, men kanske uppemot 170, och skadade ett hundratal personer allvarligt.

Läget i de nordöstra delarna av det folkrika landet är sedan lång tid tillbaka svårt. Enligt FN är uppemot fyra miljoner människor i stort matbehov och 455 000 barn uppges vara akut undernärda.

Tisdagens förödande bombningar av det väldiga flyktinglägret riskerar nu, enligt FN, att försvåra situationen för befolkningen i området ytterligare.

– Vi måste få ut utsäde, gödslingsmedel och jordbruksutrustning så snart som möjligt. Har inte bönderna sitt utsäde i jorden i juni kommer 2017 och 2018 att bli ännu värre, säger Peter Lundberg, biträdande humanitär samordnare för FN i Nigeria, i en intervju med Dagens Nyheter.

Boko Haram har sedan flera år kontrollerat delar av nordöstra Nigeria och för ett blodigt krig mot landets armé. Som så många gånger förr är det civilbefolkningen som drabbas hårdast och FN och andra hjälporganisationer har haft svårt att ta sig till delar av området med hjälp.

Efter bombningarna har delstatsmyndigheten flugit en kommitté av sjukvårdare och experter i katastrofhantering till lägret och ambulanshelikoptrar har kört i skytteltrafik med de svårast skadade.

– Men volymen och kapaciteten gör att det tar tid, säger Peter Lundberg till DN.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga