Inrikes #2/2017

Skandalvårdbolaget Orange lämnar Almega

Orange vägrar anställa vårdpersonalen i det svenska bolaget så att de omfattas av svenska kollektivavtal. De har därmed gjort sig omöjliga även i arbetsköparorganisationen Almega. Foto: Fredrik Sandberg/TT. Montage: Arbetaren

Orange, det hårt kritiserade bemanningsföretaget för vårdpersonal, vägrar fortfarande teckna avtal för sjuksköterskorna. Av det skälet har de även strukits från Almegas auktoriseringslista. Men i stället för att rätta sig i ledet lämnar nu företaget arbetsköparorganisation.

Bemanningsföretaget Oranges affärsidé blev för magstark även för arbetsköparorganisationen Almega, som strök dem ifrån sin auktoriseringslista. Företaget, som hyr ut sjuksköterskor från Östeuropa, vägrar anställa vårdpersonalen i det svenska bolaget så att de omfattas av svenska kollektivavtal.

Företaget väljer nu att lämna arbetsköparorganisationen i protest.

– Ja, vi har valt att göra det helt enkelt. Den lösning som vi presenterade har ju Almega bemanningsföretagen inte godtagit. Då anser vi att det inte är meningsfullt att vara kvar, säger Lars Hezsö, vd för bolaget.

Den lösning som vi presenterade har ju Almega bemanningsföretagen inte godtagit. Då anser vi att det inte är meningsfullt att vara kvar.
Lars Hezsö, vd, Orange

Den lösning som han åsyftar var att, i stället för att direktanställa personalen i det svenska bolaget, göra dotterbolagen i Östeuropa till filialer av Orange Personal AB. Men det köpte inte Almega.

– Vi kom fram till den att lösningen inte räcker för vår auktorisation därför att sjuksköterskorna fortfarande inte ingår i kollektivavtalet. Kollektivavtalet är grunden för auktorisationen. För Oranges sjuksköterskor gäller arbetsrätten i de länder där de har sin anställning, som i Litauen, säger Ann-Kari Edenius, Bemanningsföretagens förbundsdirektör, till Vårdfokus.

Turerna kring Orange har varit många och ett flertal skandaler i Norge har lett till en total bojkott från norska vårdinstanser. Men trots detta, och avsaknaden av kollektivavtal för de uthyrda, fortsätter svenska landsting att anlita bolaget.

Fastän bolaget redan under sommaren strukits från auktoriseringslistan förlängde Södermanlands läns landsting kontraktet med bolaget i november förra året. Och Anders Hezsö oroar sig inte heller för att deras uttåg ur Almega kommer att ha någon nämnvärd effekt på affärerna.

– Vi får förklara igenom en gång till, men jag tror inte att det kommer bli svårare att hitta kunder, säger han.

Till tidningen Vårdfokus uppger vd:n att han försäkrar för alla kunder att bolaget har avtal med Vårdförbundet. Den uppgiften är i sak inte felaktig, men avtalet gäller bara administrativ personal i det svenska bolaget. Både Vårdförbundet och Almega är överens om att avtalet inte gäller den personal som faktiskt hyrs ut.

Annelie Söderberg, förhandlingschef på Vårdförbundet.
Annelie Söderberg, förhandlingschef på Vårdförbundet. Foto: Ulf Huett

Men enligt Lars Herzsö har den uthyrda personalen samma villkor som den administrativa, något som varken arbetsköparorganisation eller fack köper. Enligt Herzö är det Vårdförbundet som har nekat företaget att teckna något annat avtal. Han försäkrar också att upplägget inte har ekonomiska motiv. Det köper inte Vårdförbundet heller.

– Han fortsätter vilseleda. De har inte något kollektivavtal med oss för sjuksköterskorna. Vi har inte fått någon förhandlinsframställan från Orange, eller någon annan propå om det heller. Eventuellt är han inte insatt vad kollektivavtal beyder. Jag tror att det är ekonomiska drivkrafter bakom det här upplägget, säger Annelie Söderberg, förhandlingschef på Vårdförbundet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga