Inrikes #1/2017

Vargjakten igång igen – trots stora protester

Såväl Naturskyddsföreningen som flera anda naturvårdsorganisationer beklagar Högsta förvaltningsdomstolens beslut att åter tillåta licensjakt på varg. Bilden är från 2011 års licensjakt runt Hasselforsreviret, norr om Laxå i Örebro län. Foto: Anders Wiklund/TT

Naturvårdsorganisationernas protester ser åter ut att ha varit förgäves – licensjakt på varg inleddes i veckan. Sammanlagt får 24 vargar skjutas, i fyra län. Men Svenska jägareförbundet tycker att tilldelningen är för liten.

I veckan började årets licensjakt på varg i Sverige, efter att Högsta förvaltningsdomstolen i slutet av december kommit fram till att jakten inte strider mot jaktförordningen.

Länsstyrelsen i Värmlands läns beslut om licensjakt 2016 stoppades av såväl förvaltningsrätten som kammarrätten efter att det överklagats. Det stoppet upphävs med beslutet i Högsta förvaltningsdomstolen.

Totalt får 24 vargar skjutas i fyra län – sex i Dalarna, sex i Gävleborg, sex i Värmland och sex i revir som delas mellan Värmlands och Örebro län.

Såväl Naturskyddsföreningen som flera anda naturvårdsorganisationer beklagar beslutet.

– Den kunskap som finns i dag om det skandinaviska vargbeståndets genetiska situation visar enligt vår mening tydligt att detta bestånd inte har gynnsam bevarandestatus. Beståndet grundar sig på alltför få individer och är alltför geografiskt och därmed genetiskt isolerat, säger Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl i ett pressmeddelande.

Det är olyckligt därför att vargstammen fortfarande är ganska liten, väldigt inavlad och alltför isolerad.
Torbjörn Nilsson, ordförande för Svenska rovdjursföreningen, till SVT Värmland

Torbjörn Nilsson, ordförande för Svenska rovdjursföreningen, säger till SVT Värmland att beslutet är olyckligt och förvånande.

– Det är olyckligt därför att vargstammen fortfarande är ganska liten, väldigt inavlad och alltför isolerad. Därför borde man inte jaga på det här sättet.

Men Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Svenska jägareförbundet, är belåten.

– Vi kan konstatera att den linje vi har drivit håller och att den förvaltningsplanen och de mål som regering och riksdag tagit fram håller. Tilltron till det demokratiska systemet ökar. Sedan tycker vi att tilldelningen 2017 är för liten, säger han till SVT.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga