Inrikes

Sextimmarsdag har god påverkan på sömnen

Arbetstidsförkortning förbättrar sömnkvaliteten. Det visar en ny studie. Foto: Staffan Löwstedt/TT

Kortare arbetstid ger bättre sömn. Det visar en ny studie från Stressforskningsinstitutet, i vilken 580 personer på 33 olika arbetsplatser inom den offentliga sektorn ingått.

En färsk studie visar att kvaliteten på sömnen påverkas av minskad arbetsbelastning. I studien, som är ledd av doktoranden Helena Schiller vid Stressforskningsinstitutet i Stockholm, framkommer att personer som arbetar sex i stället för åtta timmar om dagen sover bättre och upplever mindre stress och oro i vardagen.

Forskare följde under 18 månader 580 anställda vid sammanlagt 33 arbetsplatser inom offentlig sektor där personerna delades in i två grupper. Den ena gruppen arbetade 75 procent med bibehållen lön medan den andra fortsatte som vanligt med heltidsarbeten.

Resultatet visade att de med kortare arbetstid sov bättre på nätterna och upplevde både minskad stress och mindre oro i vardagen

– Vi har utgått från antagandet att brist på tid för återhämtning kan orsaka utmattning och störd sömn. Och nu har vi med denna studie kunnat visa att den tid man frigör med en arbetstidsförkortning kan påverka detta i en positiv riktning, säger Helena Schiller vid Stressforskningsinstitutet i ett pressmeddelande.

Resultatet i den omfattande studion var samma inom alla undersökta branscher oavsett kön och ålder på deltagarna.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga