Inrikes

Hamnarbetare i konflikt varslas om uppsägning

"Enighet ger seger". Förutom varslen vill arbetsköparna förbjuda arbetarna att bära kepsar eller kläder med fackliga motiv när de jobbar. Något Hamnarbetarförbundet kallar ”sandlådenivå”. Foto: Adam Ihse/TT

Varsel om uppsägning av ett trettiotal hamnarbetare och förbud mot kläder med fackliga motiv. Konflikten i Göteborgs hamn rullar vidare och facket ser nu arbetsköparnas senaste drag som en reaktion på den senaste tidens konfliktåtgärder.

Det var i går eftermiddag som arbetsköparna APM Terminals i Göteborgs containerhamn kom med beskedet att de varslar ett trettiotal arbetare om uppsägning. Dessutom riskerar lika många visstidsanställda att bli av med sina jobb om varslet går igenom.

Bolaget uppger i ett mejl som Sveriges Radio tagit del av att varslen kommer på grund av att volymerna i hamnen minskat sedan konflikten med Hamnarbetarförbundet drog igång tidigare i år, men också att marknaden blivit allt mer osäker.

Konflikten i hamnen är infekterad och har, som Arbetaren flera gånger rapporterat om, pågått under hela året. I november genomförde Hamnarbetarförbundet, som organiserar 85 procent av arbetsstyrkan i hamnen, flera punktstrejker som en reaktion på vad de kallade APM Terminals ”fackföreningsfientliga politik”.

Enligt arbetsköparna orsakade strejkerna en nedgång i verksamheten med 20 till 30 procent.

Konflikten handlar i första hand om Hamnarbetarförbundets rätt att själva utse förhandlare. I dagsläget är det Transport, med betydligt färre medlemmar på arbetsplatsen, som förhandlar om kollektivavtal med APM Terminals.

Dessutom menar Hamnarbetsförbundet att arbetsköparna det senaste året brutit mot både semester- och föräldralagstiftning.

Ännu mer infekterat blev det när Transports ordförande Lars Lindgren i samband med punktstrejkerna i november öppet tog avstånd från Hamnarbetarförbundets konfliktåtgärder och ställde sig på arbetsköparens sida. Något som väckte stor ilska hos Hamnarbetarförbundet.

Det är en konfliktåtgärd där de slår mot våra fackliga rättigheter.
Eskil Rönér, Hamnarbetarförbundets ordförande

Att nu varslen om uppsägningar kommer ser Hamnarbetarförbundet som ett direkt svar på strejkerna.

– Jag ser det som en stridsåtgärd från företagets sida. Det finns inget som helst underlag för att säga upp folk, snarare saknas det ju resurser, säger Hamnarbetarförbundets ordförande, Eskil Rönér, till Arbetaren.

Han säger också att diskussioner just påbörjats om hur facket ska svara på arbetsköparnas uppsägningsvarsel, men att inget ännu är klart.

För trots att alltså Hamnarbetarförbundet organiserar en stor majoritet av arbetarna i Göteborgs containerhamn så är de nu utestängda från de kommande förhandlingarna om uppsägningar. I stället är det just Transport som kommer att förhandla med APM Terminal.

Förutom varslen vill arbetsköparna förbjuda arbetarna att bära kepsar eller kläder med fackliga motiv när de jobbar. Något Hamnarbetarförbundet kallar ”sandlådenivå”.

– Jag ser det likadant som med uppsägningarna. Det är en konfliktåtgärd där de slår mot våra fackliga rättigheter. Det finns regler för skyddskläder och dem följer vi naturligtvis. Här handlar det om att man kanske vill ha en reflexväst eller mössa där man stolt bär fackets logotyp, och företaget går alltså företaget in och petar i sådana skitsaker. Det är sen förtäckt stridsåtgärd, säger Eskil Rönér.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984