”Skjutningarna har numera normaliserats”

Arbetaren har ställt tre frågor till Ilyas Hassan från organisationen Förorten mot våld, som i dag fredag och i morgon lördag anordnar två manifestationer på Rinkeby torg i nordvästra Stockholm med anledning av den senaste tidens dödsskjutningar i området.

Inrikes
Skotthål i ett fönster i det kafé i förorten Rinkeby i nordvästra Stockholm där två personer sköts till döds den 2 december.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Berätta om varför ni manifesterar?

– Bakgrunden är att det mördats 22 personer i norra Stockholm de senaste två åren. Vi anser att det här är en nationell kris som berör hela Sverige. Den senaste tiden har skjutningarna normaliserats från samhällets sida. Många i området känner sig frustrerade och anser inte att någon tar deras oro över samhällsutvecklingen på allvar. De känner sig maktlösa helt enkelt, och nu vill vi ha gehör för vår frustration. Vi vill att våldet upphör.

Foto: Privat
Ilyas Hassan.
Foto: Privat

Vad hoppas ni få ut av de här två manifestationerna?

– Vi menar att det är sociala orättvisor som ligger till grund till där vi befinner oss i dag. Därför måste vi kämpa för rätten för allas lika värde och ett socialt skyddsnät. Vi hoppas naturligtvis att få ett slut på skjutningarna men också att politikerna vidtar åtgärder på nationell nivå, att de börjar prata med oss och inte om oss. Det här är en otroligt viktig fråga som inte bara berör norra Stockholm utan hela landet.

Under parollen Förorten mot våld, för rätten till allas lika värde, till trygghet och ett socialt skyddsnät hålls två manifestationer på Rinkeby torg i nordvästra Stockholm i helgen.

Vad kan och borde politiker och myndigheter göra för att få ett slut på våldet?

– För det första borde de och alla andra komma med och delta i våra manifestationer som består av folk från hela civilsamhället. Och de måste ta till sig de krav vi kommer att framföra och sluta med att bestämma saker över våra huvuden som vi inte är med på. Det är trots allt vi i civilsamhället som valt dem. Det krävs en politiskt långsiktig planering. Och vi hoppas givetvis att allt det här våldet upphör.