Utrikes

Miljontals barn svälter till följd av Jemens krig

Var tionde minut dör ett barn i Jemen på grund av den svält som kriget orsakar. På bilden Udai Faisal, ett svårt undernärt barn, på Al-Sabeensjukhuset i Sanaa i mars i år. Två dagar efter bilden togs dog Udai. Foto: Maad al-Zikry/TT

Minst ett barn som dör var tionde minut. Det pågående inbördeskriget i Jemen mellan den saudiskstödda regimen och de shiitiska rebellerna slår extremt hårt mot civilbefolkningen i det redan hårt drabbade landet. Enligt en rapport från FN:s barnfond Unicef är i dagsläget omkring 2,2 miljoner jemenitiska barn akut undernärda och minst 462 000 av dessa […]

Minst ett barn som dör var tionde minut. Det pågående inbördeskriget i Jemen mellan den saudiskstödda regimen och de shiitiska rebellerna slår extremt hårt mot civilbefolkningen i det redan hårt drabbade landet.

Enligt en rapport från FN:s barnfond Unicef är i dagsläget omkring 2,2 miljoner jemenitiska barn akut undernärda och minst 462 000 av dessa riskerar att dö om de inte får vård inom kort, skriver nyhetsbyrån AFP. Svälten i landet är utbredd och är enligt FN och flera internationella människorättsorganisationer en direkt följd av inbördeskriget.

Just nu dör ett barn var tionde minut av svält och sjukdomstillstånd som i normala fall är lätta att bota. Som Arbetaren och flera andra medier tidigare rapporterat om har Sverige sålt krigsmateriel till Saudiarabien som enligt bland annat Sveriges Radio kan ha använts i det pågående inbördeskriget.

I oktober hade omkring 1,5 miljoner människor lyckats fly från Jemen men nya rapporter strömmar hela tiden in om att situationen för den plågade civilbefolkningen blir allt värre.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984